Vršac: Zid rizik za učenike

Ugrožena bezbednost đaka OŠ “Jovan Sterija Popović”. Bedem u dvorištu se obrušava, neko može da nastrada.

STARI dvorišni zid Osnovne škole “Jovan Sterija Popović”, koji je godinama u lošem stanju, počeo je da se obrušava i da ozbiljno ugrožava bezbednost đaka i prolaznika u Bulevaru Žarka Zrenjanina u Vršcu. Iako je škola i ranije pokušavala da reši taj gorući problem, najkritičnija deonica zida će sada, kada je neko mogao da nastrada, po hitnom postupku biti sanirana uz pomoć lokalne samouprave.

Alarmantno stanje nastalo je pre nekoliko dana, kada se deo kamenog temelja obrušio, a zid ozbiljno nakrivio ka trotoaru. Srećom, niko nije stradao. Po nalogu građevinske inspekcije odmah je postavljena zaštitna traka, uz natpis da je prolaz zabranjen. Škola je to, istina, činila i lane, ali su nesavesni građani uvek uklanjali i traku i barijere.

– Još pre dve godine smo, zbog ozbiljnosti situacije, uradili projekat sanacije kompletnog dvorišnog zida, ukupne dužine 300 metara. Konkurisali smo za sredstva kod APV, ali smo odbijeni, zbog čega smo kritične tačke više puta morali da ograđujemo trakama – objašnjava direktorka škole Ljiljana Bešlin.

U međuvremenu, stanje starog zida još više se pogoršalo. Na to je uticala i činjenica da se škola nalazi tik uz izuzetno frekventan tranzitni put ka Beloj Crkvi i Smederevu, usled čega temelji, koji nisu povezani malterom, sve brže popuštaju.

– Kao privremeno rešenje, JKP “Drugi oktobar” će ovih dana porušiti spornih dvadesetak metara zida do bulevara. Sagradićemo nov, a ko će finansirati te radove, još nije poznato.

KONKURS KOD POKRAJINE

DIREKTORKA Bešlin najavljuje i da će ponovo konkurisati kod APV da se zid makar parcijalno sanira, što je moguće, jer se proteže u tri ulice – Žarka Zrenjanina, Sremskom i Ive Milutinovića. U poslednjoj se graniči sa porodičnim kućama, pa je u planu da se na toj strani stavi i žica kako lopte više ne bi upadale u privatna dvorišta.

Izvor Novosti

 

x

Takođe pogledajte

Nestanak struje u Vršcu i okolinini 18, 19 i 20 novembra

Janova Ponedeljak 18. novembar Deo vikend naselja Janova prema Vršcu. 9:00-12:00 U slučaju vremenskih neprilika ...

Facebook