Počelo je pojedinačno prvenstvo Vršca i šah kluba „Bora Kostić“ Vršac u šahu za 2019 godinu

Izvlačenjem brojeva i odigravanjem prvog kola danas je otpočelo seniorsko prvenstvo Vršca i šah kluba „Bora Kostić“ Vršac.

Takmičari koji nastupaju na turniru i koji su danas uvršteni u takmičarsku tabelu su   šest prvotimaca šah kluba „Bora Kostić“ iz Vršca, tri prvotimca šah kluba „Unirea“ Ritiševo i  Zorić Steva, jedan od vršačkih šahista koji do sada nije imao većih turnirskih takmičarskih iskustava ali je vrlo talentovan i već na startu turnira najavio da će mnogima pomrsiti račune bez obzira na to što nije registrovani šahista i nema nikakvu šahovsku titulu ni zvanje.

Takmičari koji nastupaju na prvenstvu Vršca i šah kluba „Bora Kostić“ Vršac za ovu 2019. godinu su:

 1. fm Staka Ivković, Š.K. „B. Kostić“ Vršac
 2. mk Mitrovanov Đorđe, Š.K. „B. Kostić“ Vršac
 3. mk Petrović Laza, Š.K. „B. Kostić“  Vršac
 4. mk Đorđev Bojan, Š.K. „B. Kostić“ Vršac
 5. mk Zorić Savo, Š.K. „B. Kostić“ Vršac
 6. mk Uzelac Čeda, Š.K.“B. Kostić“ Vršac
 7. Zorić Steva, Vršac
 8. mk Vojna Pau, Š.K. „Unirea“ RItiševo
 9. mk Rankov Pera, Š.K. „Unirea“ Ritiševo
 10. mk Jovanović Slavko, Š.K. „Unirea“ Ritiševo

Nakon izvlačenja brojeva, takmičari su pristupili odigravanju prvog kola prvog kruga jer su se dogovorili a organizator  šah klub „Bora Kostić“ je prihvatio da se turnir odigra dvokružno sa odigravanjem kola dva puta nedeljno i to sredom i subotom od 19h.

Organizator je, kao i svake godine, obezbedio lep pehar za pobednika i medalje za prva tri mesta kao i lep nagradni fond od 30.000 dinara raspoređen na pet nagrada i to

 1. 10.000 din.
 2. 8.000 din.
 3. 6.000 din.
 4. 4.000 din.
 5. 2.000 din.

U prvom kolu odigranom 04.02.2019. godine postignuti su sledeći rezultati:

 1. mk Rankov Petar – mk Đorđev Bojan           0,5 : 0,5
 2. fm Stka Ivković – mk Vojna Pau                     0  :  1
 3. mk Mitrovanov Đorđe – mk Petrović Laza     1  :  0
 4. mk Zorić Savo – mk Uzelac Čedomir            0,5 : 0,5
 5. mk Jovanović Slavko – Zorić Steva                 0  :  1

Dve partije su remizirane brzo a u preostale tri viđena je zaista velika borba.

U partiji fm Staka Ivković – mk Vojna Pau bela je previdela pešaka, dobro i hrabro se borila i kada je imala realne izglede na remi previdela je još jednog pešaka i sada se pozicija nije mogla spasti. Vredna pobeda mk Vojne a fm Staki Ivković kojoj nedostaje više odigranih partija jer je u poslednje vreme zaista retko igrala, ova partija je pokazatelj da je, iako jedina dama u muškom društvu,  ona ovde svakom opasan protivnik.

U partiji večitih rivala mk Mitrovanov je,  kako to najčešće i bude kad igra belim figurama, započeo potezom 1.e4 i ponudio da se ponove partije oštrih sicilijanki što je i ovog puta mk Petrović  hrabro i ratoborno prihvatio. Nastavljena je diskusija pozicije iz njihovog nedavnog meča za prvaka Radakove Male u kojoj mk MItrovanov kao beli žrtvuje damu za dve lake figure, taktičke pretnje i značajno prostorno preimućstvo a crni za veliki materijal koji je dobio ima izloženog kralja i nerazvijene figure i praktično se samo brani ali ako mu na kraju ostane materijal a on se odbrani on će dobiti partiju. Usledilo je uzbudljivo nadigravanje, utrošeno je praktično svo vreme koje su takmičari imali na raspolaganju,  i na kraju u vremenskoj oskudici kada su odigrane i neke nepreciznosti poslednji je pogrešio mk Petrović Laza i mk Mitrovanov je odneo pobedu u prvoj partiji njihovog mini meča ovogodišnjeg prvenstva Vršca.

Najveće iznenađenje prvog kola je svakako pobeda Zorić Steve nad iskusnim mk Jovanović Slavkom koji je vodio bele figure. Nekako je mk Jovanović u komplikacijama središnjice,  pokušavajući da ostvari pritisak po f liniji koju je otvorio udvajajući svoje pešake i na daminoj strani istovremeno, ostao sa jednim pešakom manje a lovac crnog sa g7 kontrolisao je dugačku dijagonalu za razliku od skakača belog koji je bio prilično ograničen svojim i protivničkim pešacima. Uspeo je mk Jovanović da promeni tog skakača za lovca ali je dospeo u topovsku završnicu sa pešakom manje i ozbiljnim šansama crnog da dobije.

Tada je mk Jovanović prvo dao još jednog pešaka a zatim dospeo u teoretsku izgubljenu poziciju gde je kralj jače strane sa pešakom i topom igrao protiv kralja i topa slabije strane ali je kralj jače strane bio ispred pešaka. Zorić je dobro odigrao završnicu i dobio, a najavio je da će i drugi takmičari na turniru sa njim imati velikih problema i neprijatnosti. Svakako će zbog toga što nema nikakvo šahovsko zvanje biti miljenik publike koja će navijati za njega protiv iskusnih majstorskih kandidata na ovom turniru.

Drugo kolo je na programu u subotu 09.02.2019. u 19h.

 

x

Takođe pogledajte

SNS Vršac, održao koneferenciju za medije

Članica Gradskog odbora SNS i poverenica MO Bratsvo Jedinstvo, Tatjana Nikolić održala je danas u ...

Facebook