Vršac, UPRKOS SUROVOM DETINjSTVU: Alisa ostvarila snove, diploma razbija sve predrasude

Alisa Šajn (24) iz Vršca, uprkos surovom detinjstvu, ostvarila svoje snove. Sa završenom školom radi kao koordinator za romska pitanja.

DA život ne zavisi samo od okolnosti, već i od snažne volje da se čovek uhvati ukoštac sa sudbinom, pravi primer je Alisa Šajn (24) iz Vršca. Ona je jedna od svega dve Romkinje sa fakultetskom diplomom u ovom gradu, koja je, uprkos surovom detinjstvu, uspela da izađe iz začaranog kruga u kom žive pripadnici njenog naroda i postane uspešna mlada žena.

Spas je našla u – obrazovanju. Još kao osmogodišnja devojčica, koja je odrastala u hraniteljskim porodicama, jer je rano ostala bez oba roditelja, a potom i rođenog brata, shvatila je da je to jedini način da sebi stvori bolji život. Istina, nije uvek imala podršku za to, ali je bila uporna u nastojanju da ostvari svoje snove.

– Rođaci, sa kojima sam najpre živela, smatrali su da treba da završim samo osnovnu školu i da se što pre udam, kao većina Romkinja. Ali nisam sebe videla u tom svetu – započinje Alisa razgovor za “Novosti”. – Želela sam da upišem srednju školu i zato sam sama tražila da me prebace u drugu hraniteljsku porodicu, koja je uvek bila uz mene i zaslužna je za ovo što sam danas postala.

Osim što je promenila porodicu, tada se iz rodnog sela Izbište preselila u Vršac. Ta promena je, kaže, za nju bila izuzetno teška, ali je, kao i sve u životu, uspela da je prebrodi. Kao odličan đak završila je Hemijsko-medicinsku školu, a pre dve godine i Visoku vaspitačku školu na romskom i srpskom jeziku.

U međuvremenu, dobila je i posao. Radi u Gradskoj upravi kao koordinator za romska pitanja i presrećna je što sa te pozicije može da pomaže svojim sunarodnicima.

– Za mene je poražavajuće to što u terenskom radu nisam upoznala nijednog starijeg Roma koji prima penziju. To znači da nikada nisu radili, već da su životarili od socijalne pomoći – objašnjava Alisa. – Mlađe generacije to mogu da izbegnu, samo ako shvate da nije nemoguća misija završiti osnovnu i srednju školu, pa i fakultet. Jer, ključ je u obrazovanju. Tada bi lako dolazili do posla.

Upravo to će, ističe, biti njena misija – da im ličnim primerom razbije sve predrasude. Veruje da će većini uspeti da promeni svest.

ŠKOLOVANjE

S OBZIROM na to da po završetku visoke škole nije odmah našla posao, Alisa je upisala Fakultet za poslovne studije. Trenutno je zastala na prvoj godini, jer se u međuvremenu udala i postala majka dečaka. U septembru se, kaže, vraća na fakultet, a potom planira da upiše i specijalističke studije.

NAGRADA ZA POSVEĆENOST

ALISA Šajn je dobitnica nagrade “Žena simbol posvećenosti”, koju su joj nedavno dodelile novinarke Vesna Dedić i Sanja Marinković u okviru svog “Bulevara ženskih tajni”. Svojevremeno je pevala u horu i pisala pesme, od kojih su neke objavljene u knjizi “Literarne staze”.

Izvor Novosti

 

x

Takođe pogledajte

HAOS NA KONFERENCIJI ZA MEDIJE POTPREDSEDNICE DS: Nedoličnim ponašanjem provocirala portira u Gradskoj kući u Vršcu

Skandal u holu Gradske kuće u Vršcu, koji je juče izrežirala potpredsednica sada već gotovo ...

Facebook