Vršac: Ukinuto pravo prečeg zakupa

Zahuktava se polemika oko javnog nadmetanja za postavljanje trafika u Vršcu. Strah malih firmi da je trka unapred izgubljena.

PRIVATNICI koji godinama drže kioske u Vršcu, nezadovoljni su uslovima oglasa za davanje lokacija za postavljanje privremenih objekata na javnim površinama, jer je prvi put izostavljeno pravo prečeg zakupa. Strahuju da bi zbog toga mogli da ostanu bez porodičnog biznisa, jer će, kažu, tokom javnog nadmetanja teško moći da se uhvate ukoštac sa monopolistima u tom poslu.

Njihovi problemi su, pričaju za “Novosti”, počeli još lane, kada je svima istekao ugovor o zakupu. Iako su, po uputstvima nadležnih, u januaru podneli nove prijave i platili takse, ugovori im – nisu produženi. Cele godine su, praktično, radili “na crno”, ali ne svojom voljom. Neki su, čak, zbog date reči, podigli i kredite, kako bi modernizovali svoje objekte.

– Sve te prijave završile su u nečijoj fioci. Sada možemo i da pretpostavimo zašto. Još tada se pripremao teren da se malim preduzetnicima, koji žive od ovog posla, ukine pravo prečeg zakupa, zarad profita monopolista – revoltirano priča N. M., suvlasnica jedne trafike. – Da su nam na vreme obnovili ugovore na pet godina, kao što je trebalo, danas ne bismo bili u ovom problemu.

U regularnost su počeli da sumnjaju kada su početkom ove godine, sasvim slučajno, saznali da je drugog dana Božića trebalo da bude održano javno nadmetanje za sve lokacije u gradu.

– Hteli su to ubrzano da sprovedu. Nama je, faktički, ostavljeno samo dva dana da oglas pročitamo u medijima i da podnesemo zahtev. Tada smo udruženim snagama uspeli to da stopiramo. U suprotnom, samo bismo dobili obaveštenje da uklonimo svoje objekte, što ne bi bio prvi slučaj u Srbiji. Već se to dešavalo u nekoliko gradova – dodaje još jedan nezadovoljni privatnik.

Nova licitacija zakazana je za 6. februar u podne. Kako saznajemo, osim 13 lokacija, na kojima već postoje kiosci, predmet nadmetanja biće i pet lokacija na kojima su napuštene trafike, kao i tri nove lokacije. Početna cena je 50.000 dinara, bez obzira na kvadraturu objekta, a zakup će važiti pet godina.

U trci 21 lokacija, početna cena 50.000 dinara

ODGOVOR LOKALNE SAMOUPRAVE

NA pitanja zašto je ukinuto pravo prečeg zakupa i zašto vlasnicima kioska nisu obnovljeni ugovori u 2018. godini, iz lokalne samouprave nam je elektronskim putem stigao odgovor da je oglas raspisan u skladu sa odlukom o postavljanju objekata na javnim površinama, a da je novembra 2017. Gradsko veće zadužilo Odeljenje za komunalne poslove da izradi odgovarajući nacrt odluke o postavljanju ovih objekata.

Izvor Novosti

 

x

Takođe pogledajte

Nove led rasveta u ulici Žarka Zrenjenina kod katedrale (FOTO)

Postavlja se nove led sijalice i rasveta u ulici Žarka Zrenjenina kod katedrale.

Facebook