Vrščanin, Berićet s vodene njive

Dunavski alas Ranko Radojčić ulovio 23 soma ukupne težine 65 kilograma

Već 23 godine Vrščanin Ranko Radojčić, na „privremenom radu” u Staroj Palanci, druguje sa Dunavom, a velika reka ga redovno – nagrađuje. Tako je bilo i usred januara, prošlog vikenda, na Bogojavljenje, kada alasi ređe izlaze „na vodu”: ulovio je 23 soma ukupne težine 65 kilograma. Pravi božji dar, berićet koji je već sutradan – „plivao” u vrelom ulju u „Dunavskom cvetu” u Staroj Palanci.

Ovaj iskusni alas ne samo da poznaje dno velike reke između Rama i Stare Palanke, na njenom 1075. kilometru od ušća, kao „svoj džep”, što je od presudnog značaja za pronalaženje ribe u dubinama, već ima i „jedno čulo više”, uz pomoć kojeg „hvata” poseban miris Dunava u njegovim „plodnim danima”. Nijedanput ga to „čulo” nije prevarilo. Baš na tom potezu, u blizini ušća granične reke Nere s Rumunijom, i kanala Dunav–Tisa–Dunav, gde je košava najrazornija, nakon izlaska iz Đerdapske klisure, „a Dunav najširi na našoj teritoriji”, Radojčić nalazi soma i kada je u rupama načinjenim iskopavanjem šljunka. „Na ovoj reci alasi rade pola godine, a u drugoj polovini čekamo da košava isprazni ’mehove’ svoje.”

I kada ima vetra, pa Ranko nije na „vodenoj njivi”, on čeka njen zov. Kaže da za njega ovaj ulov nije ništa neobično, jer je Dunav večito rodan. Lovi i druge vrste ribe, ali za soma ga kolege smatraju pravim majstorom. Veli da som nije „glup kao som”, kako se neopravdano veruje, jer je mudar i oprezan. Alas mora da bude spretan i iskusan, da bi ovu ribu nadmudrio.

– Moj način lova podrazumeva i izvesne rizike. Do izražaja dolaze iskustvo i znanje, kako bih izbegao štetu, a ulov bio berićetan. Nisu tačne priče da u Dunavu nema ribe! Ima je u našem „vodenom ambaru” koliko hoćeš i koliko znanja imaš. Velika opasnost i ribi i čoveku preti od plastičnog i drugog otpada, koji, sudeći prema tekstu na ambalaži, plovi čak od Švarcvalda. Jednako opasan je i neprečišćeni kanalizacioni otpad, koji se izliva u reku, kaže ovaj iskusni alas, kome bogojavljenski ulov nije i najveća dosadašnja dnevna žetva, jer je u danu imao i 120–150 kilograma somovine.

Naš sagovornik sebe smatra izrazitim somdžijom, jer ne samo da voli da lovi „brku”, već poznaje i njegova staništa i način života. U zimskom periodu, zbog niske temperature, somovi silaze na dno i tu se ukrtože jedan do drugog. Dok traje vreme hibernacije (stanje usporenog metabolizma) – samo blago mašu repovima. Ranko kaže da obožava riblji paprikaš, a on se kuva od krtine, najčešće stomaka soma. „Pored crnog luka, to ukusno jelo mora da ima i ljutine, pa kad se jede – graške znoja sa čela moraju da kaplju.”

– Sudeći prema dosadašnjim ulovima ove zime, somovina će ove godine dobro roditi. Na svim lokacijama za koje znam da u dubinama kriju somove, nikada nisam prošao bez ulova. Ozbiljan alas može, ako radi, dobro i da zaradi, pa nije baš tačna narodna da „ko je ribarski hleb jeo, nije se najeo”, veli nam Ranko Radojčić, poznavalac dunavskih dubina i ćudi velike reke, na kojoj svaki alas mora da ima izoštren sluh, „jer kad Dunav izdaleka zamumla, alas mora pod punim gasom ka obali, sprema se opasno nevreme”.

Izvor Politika

 

x

Takođe pogledajte

Parta, UPOZORAVAMO JAVNOST, A SADA IMA MRTVIH Vatra buknula na njivi! Pao je kao pokošen! Hitna stigla, ali mu nije bilo spasa!

Muškarac S. M. (75) iz sela Parta, nadomak Vršca je preminuo na njivi, pokušavajući da ...

Facebook