Izložba “Hilandar u mom srcu” u Vršcu

U okviru obeležavanja velikog praznika, slave Sveti Sava, Gradska biblioteka u Vršcu organizovala je prigodnu izložbu fotografija, Rajka R. Karišića pod nazivom “Hilandar u mom srcu”.Tokom 43 posete manastira Hilandar, autor je zabeležio preko 75 000 fotografija.

Manastir Hilandar, najveća je riznica duhovnog blaga našeg naroda, a Sveti Sava jedan je od osnivača. Mnogi su fotografi ovaj manastir pohodili i za sobom ostavili bezbroj fotografija, ali je malo ko, poput Rajka Karišića uspeo da na takav način predstavi lepotu i snagu ovog mesta. U predhodinih 16 godina autor je zabeležio i lepe i ružne stvari u istoriji ovog mesta.

“Ono što bih želeo posebno da naglasim jeste da se na ovoj izložbi nalaze dva ciklusa fotografija, manastir pre požara i posle požara. Jedan deo fotografija nastao je neposredno posle požara,pošto sam ja bio jedni civil sa blagoslovom Hilandara da peti i šesti dan po izbijanju požara koji se desio u noći između 3. i 4. marta 2004. budem u manastiru i svojim aparatom zabeležim jednu potresnu priču”, ističe Rajko R. Karišić, autor fotografija.

Potresne su fotografije stradanja Hilandara ali je velika radost za svakog posetioca ove izložbe što ima priliku da vidi i ponovo rađanje manastira nakon požara.

“Nakon požara manastir je uništen u iznosu od preko 60% kompletne građevinske celine, a sada sa zadovoljstvom mogu da kažem da je za ovih 15 godina obnovljeno oko 80% štete nastale tokom požara”, kaže Rajko R.Karišić.

Svojim kamerama i čistim srcem umetnik je pokušao da nam približi ovo sveto mesto,jer kako sam kaže Hilandar je manastir iz koga se svi vraćaju bolji i u koji uvek požele da se ponovo vrate. Izložba je otvorena za posetioce do 9. februara.

Izvor RTV

 

x

Takođe pogledajte

U Vršcu duvalo 110 km/h: Orkanski udar vetra može da obori čoveka, meteorolog progovorio o opasnosti

Na jugu Banata, pre svega u Vršcu, danas su zabaleženi orkanski udari vetra brzine od ...

Facebook