MODERNIZOVAN DALjINSKI SISTEM GREJANjA U VRŠCU: Novi kotlovi – manji računi!

“Drugi oktobar” uložio 27 miliona u modernizaciju daljinskog grejanja. Uprkos svim povoljnostima, građani i privreda duguju značajna sredstva.

OD početka grejne sezone, u Vršcu nije bilo problema sa snabdevanjem gasom i toplotnom energijom, čak ni kada su bile izuzetno niske temperature, jer je JKP “Drugi oktobar” krajem prošle godine modernizovao daljinski sistem grejanja, što ih je ukupno koštalo 27 miliona dinara. Uz to, radi bolje distribucije gasa, zamenili su i oko četiri kilometara gasne mreže, kao i 1.800 merila.

Kapitalnim ulaganjima u sve tri gradske toplane, koje greju oko 90.000 kvm grejne površine, Vrščani su dobili jedno od najsavremenijih gasnih postrojenja u Srbiji. Prvi su u našoj zemlji ugradili kotlove sa gasnim gorionicima, koji su frekventno regulisani, čime je povećan stepen korisnosti i poboljšano upravljanje sistemom.

– To je najsavremenije postrojenje koje može da se nađe na tržištu. Osim što postoji mogućnost daljinskog upravljanja preko kompjutera ili mobilnog telefona, prati i normu zaštite životne sredine. Nema više buke, a zagađujuće materije su čak registrovane ispod propisane granice – ističe Rade Đukić, šef službe toplana u “Drugom oktobru”.

Povećana je i energetska efikasnost. Novi kotlovi ne rasipaju energiju, kao što je to bio slučaj sa starim, pa su smanjeni i troškovi rada, a samim tim i računi građana. Međutim, ni pored toga, kao i činjenice da cena gasa i daljinskog grejanja u Vršcu nije menjana dve godine, dugovi potrošača se ne smanjuju. Trenutno su dostigli sumu od preko 400 miliona dinara – pola privreda, a pola građani.

– Apelujemo na korisnike da pokušaju da nađu kompromisno rešenje, kako bi izmirili svoja dugovanja, jer ćemo, u suprotnom, morati da sprovedemo prinudnu naplatu. Neka dođu kod nas, otvoreni smo za svaku saradnju i sigurno ćemo pronaći najbolje rešenje za njih – dodaje Đukić.

Uprkos ogromnim potraživanjima, komunalci uspevaju da izmire svoje obaveze prema distributeru gasa.

UREĐUJU I PODSTANICE

OD 40 toplotnih podstanica, “Drugi oktobar” je zasada eksperimentalno modernizovao tri na Vojničkom trgu. One su energetski efikasnije i njima se može daljinski upravljati. S obzirom na to da se sistem dobro pokazao, u planu je da se u narednom periodu i preostale podstanice urede, kao i da se napravi centar u kom bi se pratili podaci o radu svih postrojenja, potrošnji potrošača i eventualnim kvarovima.

Izvor Novosti

 

 

 

 

x

Takođe pogledajte

Prvenstvo Srbije za mlađe pionire

U Kruševcu je ovog vikenda organizovano Prvenstvo Srbije za mlađe pionire(U14), gde su nastupili takmičari ...

Facebook