Projekat muzeja u Vršcu, banatska baština pred licem sveta

Projekat muzeja u Vršcu među 20 najboljih u Evropi, u poslednjih 11 godina

GRADSKI muzej u Vršcu dobio je veliko priznanje – njihov projekat osnivanja Regionalnog kulturnog centra za baštinu Banata (srpskog i rumunskog), koji je realizovan još 2012. godine, uvršten je među 20 najboljih projekata u Evropi i to u konkurenciji svih projekata vezanih za kulturnu i prirodnu baštinu, koji su od 2007. do danas realizovani sredstvima EU.

Ivana Pantović, kustos vršačkog muzeja, ponosno ističe za “Novosti” da ih je među više hiljada projekata iz cele Evrope izdvojilo to, što se u trenutku stvaranja njihovog regionalnog centra niko u svetu nije bavio projektima istraživanja i očuvanja kulturne baštine na međunarodnom nivou.

– Mi smo prvi u Evropi osnovali centar u kom se okupljaju stručnjaci iz celog sveta, koji istražuju naše područje, koje je, inače, veoma značajno još od najranije praistorije – naglašava Pantovićeva. – Dosad smo ostvarili saradnju sa ustanovama iz Velike Britanije, Nemačke, Austrije, Rumunije, Češke, tj. sa svima koji su u istorijskom kontekstu imali vezu sa područjem Banata.

Projekat su realizovali u okviru prekogranične saradnje sa muzejom iz Temišvara. Bio je vredan milion evra. Zahvaljujući tome, u potpunosti je rekonstruisana zgrada “Konkordije”, u kojoj su od tada smešteni Gradski muzej i, u sklopu njega, regionalni centar.

– Dobili smo najsavremeniju muzejsku zgradu u Srbiji, sa oko 1.000 kvm izložbenog prostora i adekvatnim depoima za čuvanje eksponata – dodaje naša sagovornica.

Sve to ih je, uz novo priznanje, dobro pozicioniralo na evropskoj mapi kulture, što će im doneti brojne benefite.

– Činjenicom da smo upali u grupu najkreativnijih, najdoslednijih i do kraja sprovedenih projekata, stekli smo posebno poverenje evropske zajednice. Sada su nam veće mogućnosti za istraživanja, ali i prezentovanje naše baštine u evropskim ustanovama kulture – kaže direktor muzeja Zvonimir Santrač.

Arheološka zbirka

PAJINA EGIPATSKA ZBIRKA

GRADSKI muzej u Vršcu lane je ostvario rekordnu posećenost od oko 20.000 ljudi. Očekuju da će se ove godine taj broj udvostručiti, jer najavljuju mnogo zanimljivih izložbi.

– Prateći evropske trendove, svake godine ćemo menjati stalne postavke, kako bismo posetiocima pružili maksimalan uvid u ono što imamo. Planiramo i da skromnu egipatsku zbirku, koju je muzeju poklonio Paja Jovanović, posle pola decenije, ponovo izložimo – ističe Santrač.

 

x

Takođe pogledajte

POZIV ZA 34. JESENJI USPON NA GUDURIČKI VRH

Već 34 godine naše društvo organizuje tradicionalnu akciju uspon na najviši vrh Vojvodine, Gudurički vrh, ...

Facebook