Vršac: Jagma za povlasticama

U Vršcu svaki dan sve više zahteva za besplatnu struju i gas. Gratis 120-250 kilovata ili 75 kubika plina mesečno.

U VRŠCU se svake godine povećava broj socijalno ugroženih porodica, koje koriste pravo na besplatnu struju i gas. Pre tri godine, kada je ta mogućnost uvedena, bilo ih je 370, a danas stotinu više. Očekuje se da će u 2019. taj broj još porasti, jer je država letos donela novu uredbu o energetski zaštićenim kupcima, kojom je proširen spisak onih koji imaju pravo na tu povlasticu.

Tatjana Nikolić, član Gradskog veća za zdravstvo i socijalnu zaštitu, objašnjava za da su porodice koje preko Centra za socijalni rad primaju novčanu pomoć dosad bile najčešći korisnici ovog prava.

– Novom uredbom i primaoci dečjeg dodatka spadaju u energetski zaštićene kupce, a ista prava mogu da ostvare i penzioneri sa minimalnim primanjima, kao i izbeglice – ističe Nikolićeva.

Olakšice mogu da dobiju i druge ugrožene porodice, u zavisnosti od broja članova i prihoda. Tako je za jednočlano domaćinstvo granica za sticanje povlašćenog statusa primanje do 14.414 dinara, za dva i tri člana do 20.986 dinara, za četiri i pet članova do 27.555, a za šest i više članova do 34.652 dinara. Svi oni imaju mogućnost da mesečno, bez plaćanja, koriste od 120 do 250 kilovat-sati struje ili 75 kubika gasa.

Da bi u Vršcu ostvarili to pravo, potrebno je samo da podnesu zahtev u pisarnici Gradske uprave ili u kancelariji broj 9.

– Procedura je znatno pojednostavljena otkako je uvedena e-uprava. Potrebno je samo da se, uz zahtev, dostavi lična karta i poslednji račun za struju ili komunalne usluge – dodaje Nikolićeva, uz uslov da nemaju zaostalih dugova.

Zahtevi se obrađuju u roku od nekoliko dana, a izveštaji elektronski dostavljaju EPS, ili komunalnom preduzeću, koji na osnovu toga umanjuju račune za utrošene energente.

SLABO INTERESOVANjE ZA GAS

POVLASTICE za utrošenu struju mogu da se ostvare tokom cele godine, a za gas samo u grejnoj sezoni. Zato je i manje potrošača zainteresovano za taj popust. Lane je od ukupno 469 zahteva za status zaštićenog kupca, samo sedam bilo za gas.

Izvor Novosti

 

 

 

 

x

Takođe pogledajte

Nestanak struje 19 i 20 novembra u Vršcu i okolini

Vršac Utorak 19. novembar Kosovska, Svetozara Miletića od Bore Kostića do Kosovske, B. Jovanović od ...

Facebook