Završen meč za prvaka Radakove Male za 2019. godinu – pobednik je mk Petrović Lazar – čestitamo!

18.01.2019. godine je odigran odlučujući dodatni deo meča za prvaka Radakove Male po ubrzanom tempu jer se deo meča odigran po sporom tempu završio nerešeno 3:3.

U prvoj partiji doigravanja vođena je velika borba. mk Mitrovanov je stekao prednost crnim figurama i ona se u završnici pretvorila u pešaka više. Međutim u oskudici vremena bolje se snašao mk Petrović Laza i prvo vratio pešaka a zatim ostvario i pešaka više i to dva vezana pešaka nasuprot jednog ivičnog pešaka koga je crni mk Mitrovanov imao kao kontraigru. Iako je pozicija bila vrlo izgledna za mk Petrović Lazara, mk Mitrovanov se dobro i uporno branio i na kraju su se protivnici sporazumeli na remi. Rezultat u meču bio je izjednačen 3,5:3,5  a protivnici su posle kratkog odmora otpočeli novu partiju u kojoj je mk Mitrovanov vodio bele figure. On je otpočeo partiju potezom 1.e4 što je za mk Petrovića značio poziv za njegovu omiljenu Sicilijansku odbranu. Očigledno je da je ovim izborom oštre partije u ovom otvaranju koje je poznato po velikom broju odlučenih partija mk Mitrovanov želeo da odluči meč u svoju korist. Obojica su ušli u najoštrije varijante a beli je žrtvovao damu za jak napad. Nastala je pozicija koja je dugo analizirana nakon partije od strane učesnika meča i posmatrača i toliko je bogata mogućnostima da konačan sud nije bilo moguće doneti, možda će ocena računara biti najbliža realnoj proceni pozicije. Ipak, na osnovu analiza koje su neposreno posle partije napravljene može se reći da je mk Petrović Laza možda i ne namerno skrenuo sa linije glavnog nastavka potezom Sc5 i iznenadio mk Mitrovanova koji je u svojim pripremama očekivao skok istim skakačem naSf8  što bi ovu partiju pri obostrano preciznoj igri uvelo u remi rasplet.  Da li je potez mk Petrović Laze zaista zasluživao pažnju kao dobar ili je prosto mk Mitrovanov taj potez propustio da pripremi pre partije, on je utrošio dosta vremena a nije našao ništa čime bi kaznio mk Petrović Lazu što nije igrao očekivanu i verovatno najkvalitetniju varijantu sa Sf8. Međutim, potezi koje je mk Mitrovanov Đorđe primenio nisu doveli do prednosti, naprotiv prednost je polako prešla na stranu mk Petrović Laze a na kraju je usledila realizacija te prednosti koju je mk Petrović Lazar sproveo.

Tako je konačan rezultat meča 4,5:3,5  za mk Petrović Lazara koji je po prvi put postao pobednik meča za prvaka Radakove Male potpuno zasluženo i mi mu kao i njegov protivnik mk Mitrovanov. Podsetimo, mk Mitrovanov je četiri puta za redom osvajao ovaj trofej a sada ga je mk Petrović Lazar osvojio. mk Petrović je posebno hladnokrvno igrao poslednju partiju u u kojoj je pala odluka o pobedniku meča. mk Petrović je bio izložen saznanju da nije uspeo da reši meč u svoju korist u delu meča sa sporim partijama iako je imao vođstvo od dva peona. Trebalo je smoći snage da se to zaboravi i on je to učinio i rešio u partijama po ubrzanom tempu meč u svoju korist.  Mi mu čestitamo a naša dva učesnika meča sada će se pripremati za predstojeće prvenstvo šahovskog kluba „Bora Kostić“ Vršac gde će ponovo imati šahovske borbe i izazove.

 

x

Takođe pogledajte

Šahovski turnir u Ritiševu

Već u nedelju, 11.08.2019. šahovske ekipe su se ponovo okupile i takmičile u Ritiševu gde ...

Facebook