U petom kolu meča za prvaka Radakove Male mk Mitrovanov izvojevao svoju prvu pobedu u meču i smanjio prednost mk Petrović Laze na 3:2 pred poslednju partiju

Pred petu partiju meča mk Mitrovanov Đorđe, četvorostruki pobednik prethodnih mečeva, nalazio u vrlo teškom položaju u meču sa velikim rezultatskim zaostatkom od cela dva poena. U takvoj situaciji, mk Petroviću je i remi bio dovoljan da pobedi u meču. Ali šah ne bi bio sport, a sport ne bi bio interesantan kada se ne bi dešavale neočekivane situacije i preokreti što šahu i sportu i daje draž.

I naša dva takmičara ne bi bili „večiti rivali“ da se u njihovim mečevima ne mogu dešavati preokreti i iznenađenja.

Peta partija je započela slično ranijim partijama u kojim je mk Petrović bio beli, partija je otpočela potezom 1.d4 a mk Mitrovanov je odabrao uobičajeno 1…Sf6 sa sistemom koji pripada daminoj indijskoj odbrani.

Pošto je u petoj partiji meča vodio crne figure a neophodna mu je bila pobeda, strpljivo je poboljšavao svoju poziciju i gradio male prednosti i motive dok je mk Petrović kao beli popustio nekoliko nastavaka koji bi mu obezbedili laku jednakost.

I na kraju, mk Petrović se, sada već u slabijoj poziciji, revanširao mk Mitrovanovu za načinjen previd u četvrtoj partiji meča kada je mk Mitrovanov u dobijenoj poziciji prevideo celog topa. Nešto slično je u ovoj, petoj partiji meča uradio mk Petrović i odmah morao da preda.

Tako, pred poslednju – šestu – partiju meča, nastala je situacija u kojoj mk Mitrovanov igra belima i potrebna mu je pobeda da bi se vratio u meč. mk Petrović je još uvek u značajnoj prednosti jer je njemu dovoljan i remi za konačnu pobedu u ovogodišnjem odmeravanju snaga i da eventualno po prvi put osvoji zvanje prvaka Radakove Male.

Pozivamo vas da uživate u večerašnjoj šestoj partiji meča i saznate hoće li se meč večeras završiti ukupnom pobedom mk Petrović Laze ili će se možda ući u doigravanje po ubrzanom tempu.

 

x

Takođe pogledajte

U SUBOTU XVII LOV NA BANATSKU LISICU

U subotu 25.januara, u Alibunaru se organizuje XVII Lov na Banatsku lisicu, čiji su organizatori ...

Facebook