Vršac, ima II kategoriju, posećuje sve veći broj turista

Vršac je poslednjih sedam godina turističko mesto druge kategorije, što znači da je odmah iza Beograda, Novog Sada i Zlatibora, koji su u prvoj kategoriji. Da se turistički kapaciteti koriste na pravi način, govore podaci o sve većem broju poseta tom gradu.

Poslednjih godina Vršac je jedna od najpopularnijih vikend destinacija u zemlji. Gradsko jezgro, kulturno-istorijske znamenitosti, i posebno Vršački breg – nezaobilazni su među turistima koji posete ovaj grad, zbog izuzetno čistog vazduha.

“Činjenica je da dvesta dana u godini u Vršcu duva vetar, to vam sve govori koliko mi ovde imamo zaista čist, svež i zdrav vazduh. Naravno, put vina – dobra kvalitetna vina i čašica u vinskim podrumima, naročito u Gudurici, to je ono što se najviše traži”, navodi Jasna Živković iz Turističke organizacije Vršac.

Vršac je oduvek poznat po dobrim vinima, a da je to i danas, pokazuje sve veće interesovanje za obilazak vinskog puta i vinarija. Kako kažu u Vinariji Vinik, bez velike reklame, samo kvalitetom i ponudom, broj poseta povećan je sa ranijih 1000-1500, na 2.400 gostiju prošle godine.

“Najčešće su gosti klasičen turističke posete preko turističkih agencija, iz Novog Sada, Beograda, nešto manje iz Slovenije… Primetan je porast broja gostiju iz Rumunije, oni čak i čekaju Novu Godinu ovde, zakazuju proslave, rođendane u ovom podrumu. Nešto je manje Mađara, ali kažem, on o što je evidentno i što je očigledno, to je veliki porast broja gostiju iz Rumunije”, kaže vlasnik Vinarije “Vinik”, Nikola Cuculj.

I za kulturne institucije 2018. je bila znatno uspešnija od prethodne godine, pa je recimo Gradski muzej udvostručio broj poseta, ne računajući brojne koncerte, promocije i manifestacije čiji su bili domaćini. I to sve i pored činjenice da nije završeno sređivanje svih muzejskih objekata i formiranje stalnih postavki.

“Za prošlu godinu mi imamo negde zabeleženih preko 22.500 poseta, i to su samo posete ljudi sa strane, da tako kažem. Naš neki srednjoročni plan je da ova broj posetilaca za narednih tri do četiri godine u najmanju ruku dupliramo”, poručuje zamenik direktora Gradskog muzeja Vršac, mr Dragan Jovanović.

Najveći broj gostiju Vršac beleži u vreme održavanja većih manifestacija, kao što su Dani berbe grožđa, Vinofest ili Vršački venac, a daljim obogaćivanjem ponude, posebno za mlade, stvoriće se mogućnosti da turisti i više vremena odvoje za boravak u Vršcu.

Izvor RTV

 

 

x

Takođe pogledajte

HAOS NA KONFERENCIJI ZA MEDIJE POTPREDSEDNICE DS: Nedoličnim ponašanjem provocirala portira u Gradskoj kući u Vršcu

Skandal u holu Gradske kuće u Vršcu, koji je juče izrežirala potpredsednica sada već gotovo ...

Facebook