Mali broj gradova i opština pruža uslugu stanovanja uz podršku

Oko 900 duševno obolelih ili osoba sa intelektualnim poteškoćama u našoj zemlji, zainteresovano je i moglo bi da živi samostalno, kroz projekat “Stanovanje uz podršku”. Međutim, mnogi od onih koji su već u stanovima, mogli bi uskoro da budu vraćeni u ustanove zatvorenog tipa. Posle 14 godina, ova usluga nije više dostupna u Beogradu, a najavljeno je njeno ukidanje u još nekim gradovima i opštinama.

Zahvaljujući podršci lokalnih samouprava, ova usluga i dalje postoji i u Vršcu i u Plandištu.

Još od 2013. ova usluga dostupna je u Starom Lecu, selu u Opštini Plandište. U dve kuće i danas živi 10 stanara, bivših korisnika Doma za stara i duševno obolela lica 1.oktobar u ovom mestu. Koliko su zadovoljni uslovima i svojim današnjim životima najbolje govore sami.

“U ustanovi mi nije bilo lođe, ali ovde mi je lepše. Imamo slobodu, i radimo sve, idemo u nabavku, peremo sudove, čistimo, održavamo parče placa što imamo”, govori Vlastimir Pejatović, jedan od stanara, rodom iz Vrnjačke Banje.

“Ovde mogu da radim i neke stvari koje nisam mogla u Domu, jer sam bila ograničena drugim ljudima oko mene, nekim obavezama drugačije vrste. E sad, ovde smo svi opušteni, svi se radujemo životu”, dodaje Karmen Rajšp, jedna od stanarki, iz Beograda.

“Mnogo mi je lepo ovde, imam neki mir, mnogo je bolje nego u Domu. Ne može ni da se uporedi uopšte”, zaključuje Dragana Vrana, stanarka iz Zemuna.

Iako žive samostalno, nisu u potpunosti prepušteni sami sebi, jer o njima brine tim na čelu sa socijalnim radnikom. Takođe, radno su angažovani u Domu.

„Kao vi i ja što idemo na posao, tako oni svako jutro dolaze u Dom, obavljaju neke aktivnosti – šta god da su odabrali, vraćaju se kući i onda sami kuvaju ručak, piju kafu, obezbeđuju neki zajednički budžet da mogu da završe neke poslove”, objašnjava direktorka Doma dr Mirjana Vuković.

“Sve oni obavljaju, higijenu celog prostora, dvorišta, kose travu, rade baštu, sve što je moguće, a normalno i tu im pružamo podršku, jer neki od njih se nikad nisu susretali sa tim vrstama poslova”, dodaje Nada Bubnjević, rukovodilac Službe socijalnog rada.

Usluga stanovanja uz podršku postoji i u Vršcu, i namenjena je mladima koji napuštaju sistem socijalne zaštite, odnosno domski ili porodični smeštaj. Kroz program je od 2011 prošlo 6 korisnika, a za sada je on prilagođen samo dečacima

“Trenutno imamo samo jednog korisnika ove usluge, on je u procesu osamostaljivanja, i polako ga pripremamo da napusti uslugu, a za koji mesec njeno korišćenje nastaviće dva nova korisnika. Nadamo se da ćemo u 2019.godini uspeti da obezbedimo jednu stambenu jedinicu za stanovanje uz podršku za devojčice koje napuštaju sistem socijalne zaštite”, ističe Milutin Marinković, supervisor programa osamostaljivanja Centra za socijalni rad Vršac.

Za time će biti potrebe već na jesen, jer tada nekoliko devojčica napušta hraniteljske porodice.

Izvor RTV

 

 

x

Takođe pogledajte

Parakvad poklonio kućicu za čepove školi u Velikom Središtu

Udruženje “Parakvad” Vršac uručilo je danas kućicu za sakupljanje čepova OŠ “Branko Radičević”, vrtićkom odeljenju ...

Facebook