Šahovski turnir „Jesenji kup Vršca“ za 2018. godinu – poznati parovi polufinala

Nakon vrlo zanimljivih borbi u četvrtfinalu Jesenjeg kupa Vršca u šahu, dobijena su sva četiri polufinalista koji će odmeriti snage i odrediti finaliste pa i samog pobednika kao i drugo i treće mesto koja obezbeđju medalje i novčane nagrade.

U meču fm Đonin Boško – mkVojna Pau u prvoj partiji bele figure vodio je fm Đonin i dobio je tu partiju u malom broju poteza. U drugoj partiji mk Vojna je pokušavo belim figurama da napravi nekakve šanse za igru na pobedu ali je fm Đonin stvorio malu prednost  i ponavljao poteze prinuđujući svog protivnika na remi kojim se fm Đonin plasirao u polufinale ukupnim rezultatom meča od 1,5 .0,5

U meču mk Rankov Pera – mk Simić Slobodan  prvo je mk Simić poveo igrajući crnim figurama. Dospeo je mk Simić u slabiju poziciju, mk Rankov je tražio dobitak, osvojio je jednog pešaka ali je slabo odigrao topovsku završnicu i u toj završnici iako sa pešakom manje mk Simić je dobio prvu partiju i stekao veliku prednost pred uzvratnu paritju.      U uzvratnoj partiji igrao je čvrsto a mk Rankov je bio pod imperativom pobede i žrtvovao je kvalitet za aktivnost svojih figura U jako oštroj poziciji mk Simić se hladnokrvno branio, a kada je crnom ponestalo motiva za komplikovanje i napad a zatim i  odbrambenih mogućnosti, mk Simić je prešao u bolju završnicu i tu su se protivnici saglasili na remi što je mk Simića odvelo u polufinale turnira.

U meču mk Mitrovanov – mk Petrović  u prvoj partiji bele figure je vodio mk Mitrovanov i u jednoj od oštrih varijanti Sicilijanske odbrane po običaju svom starom rivalu žrtvovao figuru za dva pešaka i obilje komplikacija u kojima se mk Petrović slabo snašao i napravio grubu grešku i odmah bio za to kažnjen tako da je mk Mitrovanov tu prvu partiju meča dobio u malom broju poteza.  U drugoj partiji je bele figure vodio mk Petrović i stekao minimalnu prednost koju je održavao najvećim delom partije. Kada je na kraju promeniosve figure i ostao u podjednakoj damskoj završnici, mk Petrović je dugo pokušavao da stvori neki motiv za igru na pobedu ali nije mogao.

Poslednji meč koji je odigran u četvrtfinalu turnira  je meč između fmž Staka Ivković -Zorić Save. Ovaj meč je bio jedno vreme odložen zbog manjih zdravstvenih problema mk Zorića (bolovi u ukočenim leđima). U prvoj ovog meča partiji bele figure vodila fmž Staka Ivković i bila na visini zadatka – mk Zorić je stekao bolju poziciju, osvojio je pešaka, ali je fmž Ivković iskusno prevela završnicu u raznobojne lovce i tako se ta prva partija završila remijem. Međutim u drugoj partiji viđena je vrlo složena borba sa obostranim šansama ali je na kraju u vremenskoj oskudici fmž Ivković načinila nekoliko grešaka i našla se pred porazom koji je istovremeno značio i oproštaj od  mogućnosti da zaigra u polufinalu turnira u koje ide iz ovog meča mk Zorić.

Posle četvrtfinalnog kola tabela turnira ima sledeći izgled:

Bole-16-cup_2018.png

 

Prve partije polufinalnih mečeva  fm Đonin Boško – mk Simić Slobodan i mk Mitrovanov Đorđe – mk Zorić Savo su na programu u ponedeljak 17.12.2018. sa početkom u 19h u prostorijama šah kluba “Bora Kostić” Vršac, a uzvratne su na programu u četvrtak 20.12.2018. sa početkom u 18h.

 

x

Takođe pogledajte

VLAJKOVAC, RADOVI NA IZGRADNJI RAMPE ZA PECANJE ZA OSOBE SA INVALIDITETOM

Na priobalnom delu kanala DTD u Vlajkovcu otpočeli su pripremni radovi za izgradnju rampe za ...

Facebook