Evropska nagrada za poeziju „Petru Krdu“

Međunarodni žiri Evropske nagrade za poeziju „Petru Krdu“ koja se dodeljuje svake druge godine odlučio je da ove godine 20. laureat postane  jedan od najboljih srpskih pesnika, dramatičar, putopisac, kritičar, tribun, akademik Ljubomir Simović(1935).

  1. decembra 2018. god.u 12 časova u Svečanoj sali gradske kuće oglasiće se gong Književne opštine Vršac, kulturne organizacije koja skoro 50 godina na najbolji način promoviše kulturu, poeziju i grad Vršac. Tog dana po dvadeseti put se uručuje Evropska nagrada za poeziju „Petru Krdu“. Hladan i sumoran decembarski dan biće praznik za dušu u gradu pod bregom koji je uvek mario kulturu i koja je uzvratila svojom lepotom, vrednostima i prednostima. Primetiće to svako ko dolazi u Vršac.Tog dana sa vršačkih drvoreda vioriće se stihovi laureata, Ljubomira Simovića. Tačno u podne sa balkona gradske kuće poleteće u vazduh 20 balona ukrašenih stihovima dvadeset dosadašnjih dobitnika.

Zatim će u Svečanoj sali biti uručena nagrada uz obrazloženje predsednika žirija dr Draška Ređepa koji je ujedno i glavni urednik KOV-a. Diplomu i knjigu izabranih pesama kao sastavni delovi nagrade uručiće Ana Krdu, predsednik Književne opštine Vršac, a sliku, ulje na platnu, isto sastavni deo nagrade značajnih umetnika sa naših prostora uručiće autor, Danijela Morariu, istaknuti slikar, veliki darodavac i prijatelj KOV-a. Svečanost će muzičkim numerama uveličati učenici muzičke škole „Josif Marinković“ iz Vršca.

 

Obrazloženje predsednika žirija Draška Ređepa:

Plemenita rapsodija, poezija Ljubomira Simovića(1935), kontinuirano, punih šest decenija, od vremena „Slovenskih elegija“(1958) i antologijskih „Epitafa sa Karanskog groblja“, svakad, sa najvišim merilima prepoznavanja bića i moralne čvrstine kazuje bar dva veka našeg postojanja. Kao obazrivo sklonjen tajni plamen pregalaštva i snage. Najuspešniji savremeni dramatičar, Simović je u svoju lirsku svesku zabeležio nepredvidive česte slobode. Daleko od bilo kakvog pripadnog uvodničarskog štiva, njegov stih se potresno i uzbudljivo pronalazi u pukotini nevremena, čak i više od toga, upravo je u njegovoj lirskoj brojanici ono neuhvatljivo neistorijsko zbivanje u nama i oko nas postalo znamen istorijskih epoha. Posle Vaska Pope, u srpskoj poeziji nijedan jedini autor nije ispoljavao, kao svoju istinitu prirodu, naklonost ka sažetosti. Strogost prema sebi ovaj jezik (ne)usaglašavanja postajao je, kako su godine, a i decenije promicale, zapravo sve više znak pomama bez straha, oluja bez najave, njegova praslika Beograda nije nalik na artefakt sučeljavanja, već na pustolovinu po sebi.

Srpski jezik danas nema na vidiku autora koji bi uverljivije, bez patosa i smišljene odbrane bio neprikosnoven kao Ljubomir Simović.

Onaj kome se veruje, mag reči.

 

 O Evropskoj nagradi za poeziju „Petru Krdu“

 Književna opština Vršac, dugi niz godina slovi kao značajan promoter visokih književnih vrednosti iz domena domaće, a i evropske poezije. U tom pogledu poseban značaj ima jedinstveno književno priznanje na našim prostorima  Evropska nagrada za poeziju koja od 2011. nosi ime Evropska nagrada za poeziju „Petru Krdu“. Upravo je ona pronela ime KOV-a i Vršca širom sveta i s pravom se može reći da je jedan od posvedočenih podviga njenog dugogodišnjeg predsednika Petru Krdua koji  je bio pasionirani tragač za poezijom najviših estetskih dometa i koji je ulogu izdavaštva podigao na nivo misionarstva. Njegovo opredeljenje za autentičnu poeziju otpornu na vremenski sud, nemački pesnik Rajner Kunce ovako opisuje: „Čak ni loše pesme jednog anđela, kod njega ne bi naišle na milost“, a naš poznati književni kritičar Ljiljana Šop kaže: „Možete biti sigurni da pod znakom KOV-a nećete naići na lošu knjigu“.To što je naša nagrada namenjena samo poeziji zaslužan je i stari, mudri Sioran. On je Petru Krduu rekao 1986. god. da su poeziji, kao nikada pre, potrebne nagrade, lamentirajući još tada nad njenom sudbinom.

Evropska nagrada za poeziju „Petru Krdu“  dodeljuje se bijenalno od 1986. U tim godinama, ne mnogo srećnim za naše prostore, Petru Krduu su, pored želje da poezija uhvati što dublji koren u svetu čiji je duhovni život krenuo nizbrdo, bili potrebni hrabrost, prkos i istrajnost,  ne samo da osniva nagradu već i da joj omogući trajanje, u vremenu koje  je sve manje marilo za poeziju, kako je predvideo najveći skeptik  s razlogom, Sioran.

Zahvaljujući KOV-ovoj nagradi u Vršac su došli najveći pesnici sa svih meridijana, doprinoseći, kako je bezbroj puta rečeno „da  pesnička osovina sveta prolazi kroz Vršac“. Istovremeno i najznačajniji pesnici južnih slovena (Miodrag Pavlović, Čarls Simić, Vesna Parun) kroz ovo priznanje na dostojan način su nas predstavili  Evropi i svetu. Ovom bisernom nizu KOV pridodaje značajno ime naše i svetske poezije, jedinsvenog pesnika  LJUBOMIRA SIMOVIĆA.

Pesnik Petru Krdu je svojim izuzetnim poznavanjem domaće i svetske poezije, svojim vizionarstvom  i osećajem za retke vrednosti još 1991. godine dodelio Evropsku nagradu za poeziju švedskom pesniku Tomasu Transtremeru koji je čak 20 godina kasnije, 2011. dobio Nobelovu nagradu. Da je u ono  vreme bilo malo više razumevanja u sredini, koju je inače, ova nagrada najviše afirmisala, bilo bi bar još tri, četiri takva primera koja su završila tek objavljivanjem knjiga uoči dodele Nobelove nagrade.

O Književnoj opštini Vršac. Jedinstveno okupljanje književnika i ljubitelja književnosti, osnovana je još 1972. godine na inicijativu Vaska Pope. Od 1976. godine, Petru Krdu, najpre u ulozi urednika, zatim glavog urednika i predsednika, ulažući svu svoju umešnost i ljubav prema poeziji i knjizi, doprineo je da KOV postane nezaobilazna međunarodna književna adresa. Već 46 godina KOV nastavlja da traje uprkos, kao simbol jednog drugačijeg, jedinsvenog načina negovanja pisane reči, kao „ostvarena utopija“, kako je voleo Krdu da kaže. Danas je na kormilu  KOV-ovog broda naš glavni i odgovorni urednik dr Draško Ređep. Vremena nam nisu naklonjena. A kada su bila? Nastavljamo da radimo saborno i zavetno, volimo da kažemo „krduovski“. Naše knjige su primeri istraživačkog ,otkrivalačkog i odgovornog rada.

Pored značajne izdavačke produkcije koja je etablirala niz uspešnih edicija sa autorskim znakom osnivača i urednika (KOV, Atlas vetrova , Nesanica, Sterijana,Vasko Popa), negovanje periodike kao jednog od putokaza u stvaranju savremene književne misli, naš časopis „Kovine“, KOV je afirmisao veliki broj imena domaće književnosti, ali i doprineo  boljem upoznavanju  dela značajnih inostranih autora.

Dobitnici Evropske nagrade za poeziju „Petru Krdu“ su:

Husto Horhe Padron (Španija), Vjačeslav Kuprijanov (Rusija), Julijan Kornhauzer (Poljska), Štefan Augustin Dojnaš (Rumunija), Tomas Transtremer (Švedska), Čarls Simić (SAD/Srbija),Tito Patrikije (Grčka), Miodrag Pavlović (Srbija), Roberto Musapi (Italija), Euženio de Andrade (Portugalija), Rajner Kunce (Nemačka), Tadeuš Ruževič (Poljska), Pavo Haviko (Finska), Pol Maldun (Irska/SAD), Ana Blandijana (Rumunija), Vesna Parun (Hrvatska),  Petru Krdu (Srbija), Adam Zagajevski (Poljska), Lidija Dimkovska (Makedonija/Slovenija), Ljubomir Simović (Srbija).

 

 

x

Takođe pogledajte

SNS Vršac, održao koneferenciju za medije

Članica Gradskog odbora SNS i poverenica MO Bratsvo Jedinstvo, Tatjana Nikolić održala je danas u ...

Facebook