TEHNOLOŠKI PARK U VRŠCU: Podatake čuvaju u – ulju

Kompanija “Hitim” otvorila novi objekat ZA IT delatnosti. Tokom iduće godine trebalo bi da se instalira prvi ekološki DATA centar u Srbiji

U TEHNOLOŠKOM parku u Vršcu otvoren je objekat za proizvodnju informatičke opreme i obavljanje delatnosti iz IT sektora, u kom bi dogodine trebalo da bude instaliran i prvi ekološki DATA centar u Srbiji. Tu će posao naći 50 mladih i obrazovanih Vrščana.

Investitor je vršački internet provajder “Hitim”, koji je u vlasništvu kompanije “E-Smart sistems” iz Beograda. Objekat od oko 1.800 kvadratnih metara, čija je ukupna vrednost 140 miliona dinara, izgrađen je za tri godine. Tu trenutno obavljaju sve provajderske poslove, a uskoro će početi i da sklapaju opremu, koju proizvodi austrijska kompanija “Šrak”. Ugovor o tom poslu potpisan je u petak.

– Reč je o ormarima za automatiku, koji se koriste za povećanje energetske efikasnosti u nekoliko regiona u Rusiji. Mi ćemo ih ovde sklapati, atestirati i verifikovati, a “Šrak” dalje izvoziti na rusko tržište – kaže Srećko Atanacković, generalni direktor “E-Smart sistemsa”.

Njihova glavna delatnost, ipak, biće skladištenje baze podataka svojih klijenata u DATA centru. Najavljuju da će to biti jedinstveno postrojenje u Srbiji, jer će IT uređaje čuvati u posebno dizajniranom mineralnom biorazgradivom – ulju. Kažu da ono čak 1.400 puta bolje hladi IT opremu od vazduha, te da, iako su uređaji pod naponom, ne postoji opasnost da dođe do “kratkog spoja”.

– Počekom 2019. poslaćemo dvojicu momaka na obuku u Teksas. Čim se oni vrate, očekujemo isporuku opreme i otvaranje prvog “zelenog” DATA centra u zemlji – ističe Goran Veljović, direktor prodaje i marketinga “E-Smart sistemsa”.

Svečanosti je prisustvovala i gradonačelnica Dragana Mitrović, koja je istakla da je izgradnjom ovog objekta Tehnološki park zaokružen kao industrijska zona, zbog čega će lokalna samouprava na proleće krenuti sa projektovanjem nove industrijske zone “Sever”.

DONELI PRVI INTERNET U GRAD

“HITIM” je osnovan 2003. kao deo kompanije “Hemofarm”, a od 2011. u vlasništvu je “E-Smart sistemsa”. Prvi je Vršcu obezbedio pristup internetu i otvorio internet-kafe. Trenutno ima 23 zaposlenih i promet premašuje 1,5 miliona evra. Među klijentima su Grad Vršac, “Hemofarm”, “Frezenijus”, “Tuli”, “Paladio Ist”…

Izvor Novosti

 

 

x

Takođe pogledajte

U Vršcu duvalo 110 km/h: Orkanski udar vetra može da obori čoveka, meteorolog progovorio o opasnosti

Na jugu Banata, pre svega u Vršcu, danas su zabaleženi orkanski udari vetra brzine od ...

Facebook