Vršac: Novi parkinzi, a cene – naniže

Vrščani našli način da se reše konstantnog saobraćajnog krkljanca u dvorskoj ulici. Plan: Na staroj zelenoj pijaci mesta za 200 auta

DELOVI trotoara sa obe strane Dvorske ulice u Vršcu, od Gradskog trga do Vladičanskog dvora, ovih dana pretvoreni su u parking-mesta, koja još nisu u sistemu naplate, ali će uskoro biti. Dok pojedini građani, koji tu redovno parkiraju svoja vozila, negoduju zbog ove odluke, u “Parking servisu” objašnjavaju da lokalna samouprava na taj način samo želi da spreči stvaranje konstantnih gužvi u jednoj od najfrekventnijih ulica u gradu.

Kako je “Novostima” rečeno, najveći problem predstavljaju automobili, koje, tokom radnog vremena, u tom delu ulice ostavljaju zaposleni u obližnjim firmama, bankama i buticima. Zato ostali vozači, koji žele samo privremeno da se zaustave, kako bi nakratko obavili neki posao, nemaju gde da se parkiraju, pa vozila ostavljaju na putu, tj. na biciklističkoj traci, sa upaljena sva četiri žmigavca. To svakodnevno dovodi do nepotrebnih gužvi i rizika u saobraćaju.

Suština nije u zaradi, već da obeležavanjem 30 parking-mesta stvorimo mogućnost da što veći broj vozila može da koristi taj prostor, a ne da on pola dana bude uzurpiran. Zato razmišljamo i da prvih pola sata parkiranja bude besplatno – kaže Nebojša Perić, direktor JKP “Drugi oktobar”, koje rukovodi “Parking servisom”.

Našli su i alternativu za sve zaposlene u centru grada.

– U planu je da na prostoru stare zelene pijace, koja se nalazi na nekoliko minuta od Gradskog trga, napravimo parking sa oko 200 mesta, gde bi oni mogli da se parkiraju po povlašćenim cenama – dodaje Perić.

Vršac je, inače, podeljen u dve parking-zone. U prvoj sat košta 35 dinara, plus redovna cena poruke, a u drugoj 30 dinara. Stanari plaćaju povlašćene karte od 300 dinara mesečno. Naš sagovornik ističe i da će Gradskom veću, kao nalogodavcu, predložiti da se sve te cene umanje za oko 10 odsto.

NAPLATA

“PARKING servis” u Vršcu postoji od 2005. godine. Od oko 1.400 uređenih parking-mesta, naplatu sprovodi na oko 1.000. Pojedina parkirališta, poput onih u Bregalničkoj i Zmaj Jovinoj ulici, nedavno su izuzeli iz sistema naplate.

Izvor Novosti

 

 

x

Takođe pogledajte

Šahovska škola pri šahovskom klubu „Bora Kostić “ Vršac gostovala u Beloj Crkvi

Šahovska škola vršačkog šahovskog kluba „Bora Kostić“ rado se odazvala ljubaznom pozivu mladih šahista šah ...

Facebook