Otpočeo jesenji kup Vršca u šahu za 2018. godinu

03.12.2018. otpočeo je Jesenji kup Vršca u šahu za 2018. godinu. Podsetimo ovo takmičenje je napravljeno na predlog mk Lazara Petrovića po uzoru na svetski kup FIDE i igra se na ispadanje, prvo mini meč od dve partije po tempu 60min+30sec po potezu za svakog od igrača a u slučaju nerešenog igraju se dve dopunske partije po tempu 15 min + 10 sec po igrači. Ako je i tada nerešeno igraju se dve brzopotezne partije po tempu 5 min +3 sec po igraču i na kraju ako je i to nerešeno igra se takozvana “Armagedon” partija u kojoj beli na raspolaganju ima 5 minuta a crni 4 minuta za razmišljanje za celu partiju ali beli ima obavezu da dobije tu partiju a crnom je za pobedu u toj partiji i meču dovoljan remi.

Ovogodišnji Jesenji kup Vršca okupio je 13 takmičara među kojima su dva fide majstora od kojih jedna dama – fm Staka Ivković i prošlogodišnji pobednik fm Boško Đonin. Uz njih su tu i 11 jakih majstorskih kandidata iz okruženja Vršca – članovi šah kluba “Bora Kostić Vršac” mk Mitrovanov Đorđe, mk Petrović Laza, mk Sloba Simić, mk Đorđev Bojan, i mk Zorić Savo  zatim članovi šah kluba “Unirea” Ritiševo mk Vojna Pau, mk Jovanović Slavko i mk Rankov Petar  kao i članovi šah kluba Izbište mk Đurić Đurica, mk Ovčarov Dragutin.

Šema takmičenja je prikazana u nastavku:

Bole 16 cup_2018_1k_1p_03 12 2018

U prvom kolu kao prva tri nosioca po rejtingu prošla su u drugo kolo tri takmičara – fm Đonin Boško, fm Staka Ivković i mk Mitrovanov Đorđe. Oni sada očekuju svoje protivnike sa kojima će se sastati u drugom kolu.

U partiji mk Jovanović Slavko – mk Vojna Pau  igrano je veoma oštro. Žrtvovao je mk Jovanović u jednom trenutku figuru za  tri pešaka i inicijativu i pozicija koju je postigao je bila praktično dobijena. Onda je mk Vojna zakomplikovao kontražrtvom topa koju je mk Jovanović mogao da prihvati i da stigne do pobede bežeći kraljem preko cele table – sa polja f2 do polja h8. Ali, mk Jovanović nije uzeo tog topa već je odabrao drugi nastavak u kom je došlo do damske završnice u kojoj je mk Jovanović ostao sa pešakom više ali nije mogao da realizuje tu malu prednost i partija se završila remijem posle velike borbe.

mk Rankov  Pera je prokazao dobru igru i u prvoj partiji je savladao mk Ovčarova koji je igrao dobro i nedostajalo mu je malo sportske sreće da postigne bolji rezultat.

mk Simić Slobodan koji retko igra ali kada igra to čini sjajno, igrao je crnim figurama protiv jakog mk Đorđev Bojana. mk Simić  je od prvih poteza pokazivao želju da se bori za ceo poen, nije se zadovoljavao izjednačenjem i postigao je aktivnu poziciju u kraljevoj indijskoj odbrani gde je stekao prednost lovačkog para i jednog pešaka više. Pokušao je mk Đorđev da napravi slobodnog pešaka na a liniji ali to je bilo nedovoljno i mk Simić je upisao prvu pobedu.

mk Petrović Laza koji je i osmislio ovaj turnir igrao je sa mk Đurić Đuricom jednu veoma uzbudljivu partiju ali sa mnogo preokreta. Iz otvaranja mk Petrović je stajao bolje pa se dva puta ta situacija preokretala da bi pred sam kraj partije mk Đurić verovatno bio dobijen pa je imao remi ponavljanjem večitim šahom i na kraju je i to ispustio i prevideo kraljicu i mk Petrović je osvojio ceo poen.

U preostaloj partiji mk Zorić Savoje rano , posle samo nekoliko potezazahvatio inicijativu  jer je mk Uzelac Čeda slabo crnima tretirao otvaranje. Međutim, mk Uzelac koji je poznat kao uporan borac, zakomplikovao je i imao dosta boljih nastavaka koji su mu davali šanse da se i iz te pasivnije pozicije i sa pešakom manje bori jer je mk Zorić oslabio svoj rokadni položaj guranjem rokadnih pešaka u napad. Na kraju lepim takttičkim udarima mk Zorić je postigao pobedu.

U drugom krugu prvog kola pobednicima ostaje da pokušaju da zadrže ili uvećaju prednost iz ovog kola a poraženi imaju priliku da se isprave i zasluže dodatne partije ukoliko eventualno pobede u tom drugom kolu  koje je na programu u četvrtak 06.12.2018. Pozivamo gledaoce i kibicere da dođu i uživaju.

 

x

Takođe pogledajte

Vršačka princeza se smorila jer niko ne zna za nju

Vršačka princeza, koja se pojavljuje na Vršačkoj kuli na svakih sto godina, duboko se razočarala ...

Facebook