Tradicionalni Jesenji kup Vršca za 2018. godinu u šahu počinje u ponedeljak 03.12.2018. u prostorijama šahovskog kluba

U ponedeljak  03.12.2018. u 19 časova u prostorijama šahovskog kluba “Bora Kostić” Vršac će se okupiti šahisti Vršca i okoline da započnu zanimljivo takmičenje – Jesenji kup Vršca  – za ovu, 2018 godinu. Takmičenje će okupiti najbolje igrače okruženja koji budu raspoloženi za igru, ukupno njih 16 koji će u narednim nedeljama do Nove godine odigrati ovo takmičenje i prirediti šahovsku poslasticu sebi i posmatračima.

Takmičenje koje postaje tradicionalno, po prvi put  se održalo 2017. godine na inicijativu majstorskog kandidata Petrović Lazara po uzoru na svetski kup u organizaciji FIDE – svetske šahovske organizacije. U osnovi takmičenje se igra na ispadanje a igrači se u uvrste u tabelu  kao na teniskim turnirima  na osnovu svog rankinga odnosno zvaničnog rejtinga FIDE i na dalje igraju na ispadanje,  prepolovljavajući broj preostalih učesnika u svakom sledećem kolu.

Svoj nastup su najavili prvotimci šah kluba “Bora Kostić” Vršac fm Staka Ivković – jedina dama na turniru,  mk Mitrovanov Đorđe, mk Đorđev Bojan, mk Zorić Savo, mk Petrović Lazar, mk Popov Zoran najstariji učesnik turnira sa čak 76 godina starosti, mk Uzelac Čeda, mk Slobodan Simić, predstavnik Grebenca mk Nikolin Zlatko, zatim predstavnici Ritiševa mk Rankov Petar, mk Slavko Jovanović i mk Vojna Pau, kao i predstavnici Izbišta mk Vlada Bućan, mk Đurić Đurica i mk Ovčarov Dragutin. Postoji mogućnost (mada izgledi nisu baš veliki zbog obaveza na radnom mestu) da na turniru nastupi i prošlogodišnji pobednik fm Boško Đonin.

U svakom slučaju ovaj jak i zanimljiv sastav će nas povesti u šahovski svet kombinacija, žrtava i oštrih borbi do konačnog pobednika za ovu godinu.

Uprava šahovskog kluba “Bora Kostić” Vršac je za ovaj turnir pripremila pehar i medalje za prva tri mesta a predviđene su i simbolične novčane nagrade.

Turnir se planira da se dovrši do Nove godine a nagrade su planirane da se uruče na godišnjoj skupštini kluba koja će se održati 05.01.2019. kada će se odigrati i godišnji brzopotezni turnir za proteklu 2018. godinu a klub će tom prilikom obeležiti  jubilej  95 godina od osnivanja i neprestanog postojanja i takmičenja (sa izuzetkom nekoliko godina tokom drugog svetskog rata kada su aktivnosti kluba mirovale) – podsetimo, šah klub “Bora Kostić” Vršac osnovan je 1924. godine.

Takvom tradicijom, kontinuitetom i dužinom postojanja i održavanja šahovskih aktivnosti može se pohvaliti veoma mali broj sportskih klubova Srbije i Vojvodine.

x

Takođe pogledajte

Nove led rasveta u ulici Žarka Zrenjenina kod katedrale (FOTO)

Postavlja se nove led sijalice i rasveta u ulici Žarka Zrenjenina kod katedrale.

Facebook