Obeležen Svetski dan sećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda

Treće nedelje novembra, Agencija za bezbednost saobraćaja i lokalni Saveti za bezbednost saobraćaja, i ove godine zajednički obeležavaju Svetski dan sećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda kako bi poslali jasnu poruku da je Srbija spremna da na svim nivoima pokreće aktivnosti i upravlja bezbednošću saobraćaja.

Obeležavanje Svetskog dana sećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda pruža priliku da se skrene pažnja javnosti na saobraćajne nezgode, njihove posledice i troškove, kao i mere koje se mogu preduzeti da se one spreče. Vršac ga je obeležio petominutnim zaustavljanjem saobraćaja na raskrsnici kod Gradske kuće, i deljenjem letaka sa podacima o broju saobraćajnih nezgoda, i njihovim najčešćim uzrocima.

“Glavni razlog za dešavanje saobraćajnih nezgoda je nepoštovanje saobraćajnih propisa. Vozači najčešće krše dozvoljeno ograničenje, česta je pojava vožnje u alkoholisanom stanju, i nekorišćenje sigurnosnih Sistema kao što su sigurnosni pojasevi, kacige, i sigurnosna sedišta”, navodi predsednik Saveta za bezbednost grada Vršca Miloš Vasić.

Na osnovu statističkih izveštaja, od 2013 – 2017 godine na teritoriji grada Vršca dogodilo se ukupno 638 saobraćajnih nezgoda, od kojih je 348 saobraćajnih nezgoda sa nastradalim licima. Ukupno je stradalo 406 osoba, od kojih je 21 osoba izgubila život.

“To su podaci kjoji su na neki način poražavajući, ali I pored toga možemo biti zadovoljni, jer je broj saobraćajnih nezgoda u odnosu na 2013.godinu smanjen za 45 odsto”, dodaje Vasić.

Namera Vršca je da rekonstrukcijom pojedinih raskrsnica unapredi tok saobraćaja u gradu, a najavljena je i kupovina savremene opreme čime bi lokalna samouprava olakšala rad saobraćajnoj policiji u noćnim uslovima, i omogućila kontrolu vozača koji učestvuju u saobraćaju pod uticajem narkotika. U planu je i postavljanje video nadzora na pojedinim raskrsnicama kako bi se preventivnnim delovanjem povećala ukupna bezbednost saobraćaja u gradu.

Izvor RTV

 

x

Takođe pogledajte

Nenad Baroš GODINA INVESTICIJA I PROBOJA NA TRŽIŠTU

Za zaposlene u Enološkoj stanici Vršac 2019. godina protekla je u skladu je sa očekivanjima. ...

Facebook