Na teritoriji Vršca sa dijabetesom živi 5000 građana, organizovan Bazar zdravlja

Prema kalendaru zdravlja, danas se obeležava Svetski dan borbe protiv dijabetesa, a procenjuje se da u našoj zemlji sa ovom bolešću živi oko 710.000 građana. Savet za zdravlje Grada Vršca, Dom zdravlja Vršac i Udruženje za borbu protiv šećerne bolesti, danas su u ambulanti u Uljmi organizovali Bazar zdravlja, upravo sa akcentom na glikemijske analize.

Veliki broj Uljmana, ali i stanovnika okolnih mesta, iskoristio je priliku da proveri svoje zdravstveno stanje. Obavljani su internistički pregledi, merenja krvnog pritiska, nivoa šećera u krvi, antropometrijska i HB01C merenja, kao i pregledi zuba i konsultativni razgovori.

Na teritoriji Vršca i naseljenih mesta, sa dijabetesom živi oko 5000 građana, a u toku prošle godine registrovano je 162-oje novoobolelih. Rana dijagnoza i lečenje ključni su za sprečavanje komplikacija i postizanje boljih ishoda bolesti, a ovakve akcije organizjju se upravo sa tim ciljem.

“Odziv je za sada zadovoljavajući, imali smo četiri slučaja povišene glikemije, i te osobe se do sad nisu kontrolisale, nisu merile šećer, tako da ih već upućujemo na izabranog lekara i dalje analize koje treba odraditi”, kaže doktorka Rajna Dušanov, spec.higijene i ishrane zdravih i bolesnih DZ Vršac.

Svetski dan borbe protiv dijabetesa obeležava se ove godine pod sloganom “Dijabetes utiče na porodicu”, kako bi se skrenula pažnja na potrebu preventivnog delovanja kod osoba koje imaju predispozicije za dobijanje šećerne bolesti.

“Kada je dijabet u pitanju, mi možemo da preveniramo neke stvari – tu je način ishrane jako bitan, redovna fizička aktivnost, prestanak pušenja, i smanjenje holesterola, odnosno povečanje HDL dobrog holesterola a smanjenje LDL lošeg holesterola, kao i triglicerida”, objašnjava doktorka Dušanov.

Ovom prilikom, meštani za koje je utvrđeno da imaju povišene vrednosti ili rizik za razvoj dijabetesa, dobili su i aparate za merenje šećera, kako bi i kod kuće mogli da se povremeno prekontrolišu i prate svoje stanje.

Izvor RTV

 

 

x

Takođe pogledajte

Nenad Baroš GODINA INVESTICIJA I PROBOJA NA TRŽIŠTU

Za zaposlene u Enološkoj stanici Vršac 2019. godina protekla je u skladu je sa očekivanjima. ...

Facebook