Međunarodna grafička radionica u Vršcu povezala Austriju, Rumuniju i Srbiju

U gradskom muzeju u Vršcu održava se Međunarodna grafička radionica, u kojoj učestvuju umetnici iz Austrije, Rumunije i Srbije. Radovi nastali na radionici biće prezentovani u muzeju Roberta Hamerštila u Gudurici, izložbom koja će biti otvorena u utorak 30.oktobra u 18 časova.

Učesnici bijenala grafike, ostvareni su i priznati u svojim sredinama, a ova radionica pružila im je i nove mogućnosti:

Zaista je velika čast za nas da učestvujemo u ovoj radionici, da možemo da pokažemo šta sve umemo i kako izgleda naša umetnost. Ovde je interesanto to što možete videti različite tehnike, da vidite različite uticaje i načine rada, čovek može mnogo da nauči ovde, i nadam se da će i drugi naučiti bar nešto od mene”, kaže mr Karl Stierba iz Austrije.

“Ja sam iz Vršca, i studiram na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, ovde sam donela neke radove da prikažem. To je digitalna štampa, i tehnika sito-štampe, a mogućnosti koje ovde imamo su i za linorez, tako da ću i jedan rad u linorezu uraditi i pokloniti muzeju”, dodaje Danica Stupar iz Srbije.

Svuda u svetu inicira se potreba za decentralizacijom kulture i umetnosti, pa će se i ova Međunarodna grafička radionica održavati u Vršcu i u Gudurici svake druge godine, kako bi u ovom poznatom vinskom selu ponudila novi brend. Sa istim ciljem, radovi nastali na ovoj radionici biće prezentovani u guduričkom muzeju Roberta Hamerštila, po rođenju vršačkog umetnika, državljanina Austrije, i počasnog građanina Vršca:

“Svakako da je on ličnost koja povezuje kulturu Austrije i Srbije, i pokušaćemo da u narednim godinama podignemo ovaj vid kulturne saradnje na jedan viši nivo, jer je kultura najbolji ambasador svake zemlje, i na ovaj način jačamo i veze između naših država.”, istakla je gradonačelnica Vršca Dragana Mitrović.

Umetnici su, tokom trajanja radionice, pokušali da prenesu deo svojih znanja i iskustava vršačkim osnovcima i srednjoškolcima koji su svakodnevno posećivali muzej, i imali priliku da probaju neke od tehnika i stvore i svoja mala umetnička dela.

Izvor RTV

 

 

 

x

Takođe pogledajte

Počinje velika akcija sadnje drveća u Vršcu

Grad Vršac počinje veliku akciju sadnje drveća “Posadi drvo, negujmo ga zajedno”. Ukoliko želite da ...

Facebook