Prva međunarodna grafička radionica u Vršcu

Gradski muzej u Vršcu domaćin je međunarodne grafičke radionice, koja je započela juče, a odvijaće se do utorka, 30. oktobra.

Učesnici iz Austrije su mr Volfgang Horvat i mr Karl Stierba, iz Rumunije dolaze prof. dr Daniel Teodoresku i Bianka Ionela Bondok, a Srbiju predstavljaju mr Milan Jakšić, Nada Denić i Danica Stupar.

Učesnici su ostvareni i priznati stvaraoci u svojim sredinama, potvrđuje mr Zvonimir Santrač, direktor Gradskog muzeja Vršac i najavljuje da će rezultati rada grafičke radionice biti prezentovani u muzeju Roberta Hamerštila u selu Gudurica u utorak u 18 časova.

Razlog zasnivanja ove međunarodne grafičke radionice koja će se održavati u Vršcu i Gudurici bijenalno, dakle svake druge godine, ima za cilj da se u ovom poznatom vinskom selu ponudi, formira i ostvari novi brend iz miljea kulture, likovne umetnosti, u disciplini grafičkog otiska. Svoje uporište ova radionica ima u moćnoj stvaralačkoj biografiji vršačkog umetnika, po rođenju austrijskog državljanina počasnog građanina Vršca Roberta Hamerštila, rekao je Santrač.

Organizatori radionice pošli su od toga da se u Evropskoj uniji pa i kod nas, inicira potreba za decentralizacijom, demetropolitizacijom, kulture – umetnosti.

Periferija uvek teži centru, iako je sloboda na periferiji veća. Sa periferije dolaze nove ideje, i to je snaga kojom periferija – selo osvaja centar, rekla je dr Smilja Petrović, zaključujući da novine sa periferije razbijaju monotoniju centra, jer su atipične i sveže.

Kako kaže, periferija, provincija ili selo (mada je provincija u glavi, a ne u mestu stanovanja) je po pravilu zapostavljena kako kod nas tako i u svetu.

Treba kulturu proširiti na unutrašnjost, jer samo kvalitetna ponuda dovodi do povećanja kulturnih potreba, koje opet vode ka potrebi za višim nivoom ponude po nužnoj spirali razvoja, poručila je Petrovićeva.

Izvor Dnevnik

 

 

x

Takođe pogledajte

Nestanak struje od 6 do 12 decembra u Vršcu

Vršac Petak 6. decembar Ljutice Bogdana. 9:00-14:00 Bore Kostića od Laze Nančića do Vojvode Putnika, ...

Facebook