U Vršcu: Pregršt aduta za privlačenje investitora

Iako tek dve godine ima status grada, Vršac je jedan od najstarijih gradova u Banatu, s bogatom istorijom i specifičnostima kojima bi malo koji grad u regiji mogao parirati.

Počev od činjenice da je to najvetrovitiji grad u Srbiji, s više od 200 vetrovitih dana godišnje. Nalazi se kod Vršačkog brega, koji je, u stvari, planina, i na kojem se nalazi najviši vrh Vojvodine, Gudurički vrh, na 641. metru nadmorske visine. Zbog sudaranja vetrova, Vršac je svojevrsna vazdušna banja, ali ipak nije prijatno „banjati se” na udarima vetra od preko 120 kilometara na sat. To je samo deo specifičnosti tog kraja. Tu je i veštačko slanovodno jezero, koje izvire iz termalnog izvora i banjskog je kvaliteta. Grad ima 19 mostova, a ni jednu reku. Doduše ima potok na kojem se trenutno izvode radovi.

Istorijski, Vršac je bio poprište Banatskog ustanka 1594. godine, odnosno prvog srpskog ustanka protiv Turaka koji je vodio vršački episkop Teodor Nestorović. Ustanak je surovo ugušen, vladika Teodor je stradao u toj buni i danas je zaštitinik grada. Tu je Vršačka kula iz 15. veka, danas popularno mesto za izletnike. Rodno je mesto Jovana Sterije Popovića, Paje Jovanovića, Vaska Pope i šahovskog velemajstora Bore Kostića. Nezavisno od teritorijalne organizacije, jedino u tom gradu već 46 godina funkcioniše Književna opština Vršac.

Nedaleko od brega je jedina pilotska akademija u Srbiji, na kojoj se školuju budući piloti iz raznih krajeva sveta, a jedino se u Vršcu na Visokoj strukovnoj školi za obrazovanje vaspitača nastava za studente odvija na romskom jeziku. Vinarski kraj, poznat je i po proizvodnji lekova i slatkiša, a živopisnost tog grada daje i skladni život 20 nacionalnih zajednica, među kojima je najviše Srba i Rumuna.

Kuriozitet je da je pre dve i po godine na čelo grada prvi put izabrana žena – Dragana Mitrović, koja je u razgovoru za „Dnevnik” pričala o prednostima, ali i zadacima koje lokalna samouprava ima pred sobom.

Kako ističe, Vršac ima više od 53.000 stanovnika, od čega u samom gradu živi nešto preko 36.000, a 17.700 ih živi u 22 sela. Teritorija lokalne samouprave je prilično razuđena, a glavne grane proizvodnje su farmaceutska industrija, poljoprivredna proizvodnja, prehrambena industrija i proizvodnja vina.

– Ukupan broj zaposlenih krajem prošle godine bio je 14.284 i povećan je u odnosu na prošlu godinu – kazala je Dragana Mitrović. – U privrednom sektoru radi 13.597 ljudi, a najviše u prerađivačkom sektoru – 4.332. Broj nezaposlenih u avgustu 2018. godine bio je oko 4.120, od čega su 1.980 bile žene. Među nezaposlenima su uglavnom niže kvalifikacione strukture, od prvog do četvrtog stepena obrazovanja, i to pretežno žene.

Ona navodi da je farmaceutska industrija dominantna. „Hemofarm–Štada” i „Frezenijus” zapošljavaju ukupno više od 3.230 ljudi i proizvode preko 50 odsto gotovih proizvoda. Poljoprivredna proizvodnja je druga grana po značaju. Na području lokalne samouprave ima oko 63.000 hektara obradivog zemljišta, ratarska proizvodnja se značajno unapređuje i ukrupnjava, a potencijal postoji u preusmeravanju na voćarstvo, povećanju zasada vinograda i razvoju prerađivačkih kapaciteta za ratarske i voćarske proizvode. Kako dodaje, od proizvođačke industrije najznačajnije je konditorska, poput „Banata”, „Svislajona”…

– Kao najveći izazov vidim stvaranje ambijenta za privlačenje novih investicija i zapošljavanje ljudi. Što se tiče infrastrukture, na tome se radi, može se videti pomak, ali i rešenje svih tih problema. To je nešto na čemu radimo i sigurna sam u to da ćemo uspeti da obezbedimo i novac za to – naglašava Dragana Mitrović.

Popunjena stara industrijska zona, niče nova

– Vršac je gotovo popunio svoju staru industrijsku zonu. koja se nalazi na putu ka Beogradu. Ali, odredili smo mesto za novu zonu – industrijsku zonu „Sever”, koja će se prostirati duž puta za Zrenjanin, s jedne strane, a s druge, uz međunarodni put ka Rumuniji. Mislim da će biti veoma interesantno mesto za investitore. – navodi gradonačelnica.
Od pre dve i po godine na čelu grada prvi put je izabrana žena – Dragana Mitrović

Značajan podatak za opštinu je i to što se razvija sektor malih i srednjih preduzeća. Oni su, kako ističe, startovali kao podrška velikim sistemima, ali u poslednje vreme počinju i samostalni biznis koji nije direktno vezan za velike proizvođače. I privatne investicije u poljoprivredi su takođe velike, što u odvodnjavanje, što u zasade jabuka.

Ona dodaje da je na smanjenje broja nezaposlenih u proteklom periodu uticalo i otvaranje austrijskog trgovinskog centra „Stop šop” u Vršcu početkom ove godine, koji je zaposlio više od 120 ljudi, a do kraja godine očekuje se otvaranje „Lidla” pa će i tu biti otvorena nova radna mesta.
Grad ima 19 mostova, a ni jednu reku, ali ima potok gde su trenutno radovi

Uporedo s rešavanjem organizacionih problema gradske uprave, radilo se i na rešavanju komunalnih problema. Nedavno je otvoren i savremeni bazen, stari projekat koji je preprojektovan i oživljen, a podnete su i krivične prijave odgovornih koji su dopustili da se pitanje izgradnje bazena toliko dugo rešava.

Reorganizacija javnih preduzeća

Nova vlast, predvođena Srpskom naprednom strankom, izabrana je sredinom 2016. godine, a jedan od najvećih zadataka, kako kaže gradonačelnica Mitrović, bio je da se uvede red u komunalni sektor, prvo u smislu reorganizacije, jer je gradsko komunalno preduzeće „2. oktobar” do 2015. godine poslovalo kao društveno preduzeće s velikim brojem zaposlenih. Uz podršku Vlade Srbije, napravljena je reorganizacija preduzeća, koje sad posluje kao JKP „2. oktobar”, a sačuvan je i veliki broj radnih mesta. Veliki posao urađen je u reorganizaciji gradske uprave, koja je do tada, po njenoj oceni, bila nefunkcionalna.

Od važnijih kapitalnih poslova, kako kaže Dragana Mitrović, gradsku vlast očekuje izgradnja nasipa protiv poplava u Uljmi, kao i izgradnja novog groblja.

– Projektovana je kanalizacije za selo Pavliš, završena je fabrika vode, a cilj je da se uvede kanalizacija u naseljena mesta. U Uljmi i Izbištu pripremamo dokumentaciju za izgradnju prečistača otpadnih voda. JKP „2. oktobar” priprema projekat zamene vodovodnih cevi, što je isto veoma važno – zaključuje vršačka gradonačelnica.

Izvor Dnevnik

 

x

Takođe pogledajte

POZIV ZA 34. JESENJI USPON NA GUDURIČKI VRH

Već 34 godine naše društvo organizuje tradicionalnu akciju uspon na najviši vrh Vojvodine, Gudurički vrh, ...

Facebook