Vršac umesto bolnice, dom sa dvorištem, prelepo

Vrščani prvi u Srbiji dobili objekat za zaštićeno stanovanje psihijatrijskih bolesnika.

Korisnici sami spremaju hranu, uređuju prostor, ali su i dalje pod nadzorom lekara.

NA ekonomiji Specijalne bolnice za psihijatrijske bolesti “Dr Slavoljub Bakalović” u Vršcu otvorena je prva kuća u Srbiji za zaštićeno stanovanje u okviru zdravstvene institucije. Tu je novi dom pronašlo šestoro pacijenata – četiri žene i dvojca muškaraca stari oko 50 godina, za koje je procenjeno da su, posle višegodišnjeg bolničkog lečenja, sposobni za samostalni život, uz stalni nadzor stručnjaka.

Moderno opremljena kuća sa velikim dnevnim boravkom, kuhinjom, dva kupatila i četiri sobe, od kojih je jedna preuređena u teretanu, sagrađena je na bolničkoj ekonomiji, koja se nalazi van grada. Budući stanari jedva čekaju da se usele i da raspodele obaveze.

– Ovo je van mojih očekivanja. Oduševljen sam i kućom i time što sam odabran da u njoj živim. Verujem da ćemo dobro funkcionisati kao mala zajednica – kazao je prilikom useljenja Beograđanin Đorđe Janković (55), koji se u Vršcu leči tri godine.

S obzirom na to da su izmešteni iz bolnice, sami spremaju hranu, sređuju kuću i dvorište. O njima, ipak, svakodnevno i dalje brine i tim stručnjaka.

– Na ovaj način polako menjamo sistem lečenja i shvatanja duševno obolelih pacijenata, jer nije suština da oni samo žive u bolnici i da se tu leče. Treba im omogućiti da budu van institucije, da budu prihvaćeni i vrednovani kao svi ostali građani. To je često delotvornije od lekova – ističe direktorka bolnice dr Tatjana Voskresenski.

Za realizaciju ovog projekta, vrednog oko 220.000 evra, vršačka psihijatrija je dobila novac od IPA fonda.

ZARAĐIVAĆE OD GAJENjA CVEĆA

DEO projekta je i izgradnja dva plastenika u blizini kuće, u kojima će stanari gajiti cveće.

– Imamo u planu da, kada to bude moguće zakonski, osnujemo firmu, u kojoj će naši pacijenti biti zaposleni i zarađivati novac. Takav vid socijalnog preduzetništva je odavno prisutan u Evropi, jer je i rad važan za rehabilitaciju – dodaje dr Voskresenska.

Izvor Novosti

 

 

 

 

 

x

Takođe pogledajte

Parta, UPOZORAVAMO JAVNOST, A SADA IMA MRTVIH Vatra buknula na njivi! Pao je kao pokošen! Hitna stigla, ali mu nije bilo spasa!

Muškarac S. M. (75) iz sela Parta, nadomak Vršca je preminuo na njivi, pokušavajući da ...

Facebook