Pobedom u finalu play off-a Banatske lige nad ekipom Banatskog Novog Sela ekipa šah kluba Bora Kostić Vršac osvojila Bantsku ligu 2018. osvojila pobednički pehar i stekla pravo prelaska u viši rang takmičenja -II ligu Srbije grupa Vojvodina

Vršačka ekipa šah kluba Bora Kostić je danas 14.10.2018.god. pobedom u finalu play off-a Banatske lige za 2018 godinu rezultatom 4:2 nad ekipom Banatskog Novog Sela, ponovila u potpunosti uspeh iz 2017. i ponovo osvojila pobednički pehar i stekla pravo prelaska u viši rang takmičenja – II ligu Srbije grupa Vojvodina.

Ekipa iz Vršca je gostovala na „vrućem“ terenu uvek neugodnih u šahovskom smislu domaćina iz Banatskog Novog Sela, ekipi koja do ovog kola nije znala za poraz niti nerešen rezultat odnosno koja je završila takmičenje u ligi sa svim pobedama uključujući i onu u poslednjem kolu nad šah klubom Bora Kostić iz Vršca minimalnim ali tada veoma bitnim rezultatom 3,5:2,5.

Vrščani su se u potpunosti revanširali domaćinima a njihova je pobeda još slađa jer za razliku od one Banatskog Novog Sela u ligi ova donosi titulu konačnog pobednika i nosi pobednički pehar i pravo plasmana u viši rang.

Ekipa Vršca je nastupila u svom najjačem sastavu u kom je nedostajao samo još Petar Stajić koji je nedavno postao otac i opravdano nije mogao da pomogne svojim saigračima iz ekipe. Sa druge strane i ekipa Banatskog Novog Sela je nastupila u svom verovatno najjačem sastavu u kom je i postigla pobedu nad vrščanima u poslednjem kolu ligaških borbi.

Meč je sudio IA Zoran Stanimirović, predsednik ŠSV, što mu nije bilo teško zbog sportskog odnosa obe ekipe i uzajamnog takmičarskog poštovanja igrača koji se poznaju i druguju za šahovskom tablom i van nje godinama unazad.

Po tablama postignuti su sledeći rezultati:

B.N.Selo – „B.Kostić“ Vršac  =                                                      2 : 4

  1. Milanović Stanko mk 2140 – Đonin Boško fm =                 0:1
  2. Vasić Lazar mk 2114 – Đorđev Bojan mk 2114 =            0,5:0,5
  3. Kotrla Stefan mk 2011 – Petrović Lazar mk 2090 =       0,5:0,5
  4. Živku Đorđe mk 2114 – Mitrovanov Đorđe mk 2127 = 0,5:0,5
  5. Živković Milan mk 2012 – Zorić Savo mk 2053 =              0:1
  6. Milanović Marko mk 1740 – Milić Ilija mk 1988 =         0,5:0,5

Pobeda vrščana je bila sigurna i potpuno zaslužena, pošto su praktično na svim pločama stajali jednako ili bolje sem druge table na kojoj je mk Bojan Đorđev odigrao iz otvaranja nekoliko nepreciznijih poteza što je mk Lazar Vasić iskoristio i preuzeo inicijativu a zatim i osvojio pešaka. Međutim, Đorđev je uspeo da izmenja teške figure i ostane u završnici sa pešakom manje na istoj strani – kraljevoj strani, gde je Đorđev imao lovca a Vasić skakača. Dugo je Vasić pokušavao da realizuje ovu završnicu čak i kada je meč već bio odlučen, uporno je tražio dobitak ali nije ga na kraju pronašao i saglasio se sa Đorđevim na remi. Ova je partija završena posle svih ostalih partija kada više nije mogla da promeni ishod  i pobednika meča.

Na šestoj tabli viđena je zaista kvalitetna partija dva najbolja omladinca u ligi gde je belima mk MIlić Ilija igrao svoju omiljenu englesku partiju. Tokom cele partije pozicija je bila podjedna. Kasnije kada su na računaru sjajni omladinci proveravali  svoju igru,  računar je poziciju ocenio kao minimalnu prednost od 0,3 za belog što je nedovoljno za igru na pobedu pa se partija, logično, i završila remijem. Mladi mk Milanović je velika šahovska nada i osvajač velikog broja najsjajnijih odličja sa raznih turnira u svojoj starosnoj kategoriji. Sa druge strane mladi mk Milić je velika uzdanica ekipe Vršca, njegovi saigrači ga vole i poštuju i dogodine kada neće biti omladinske table obavezne u ekipi on će igrati seniorsku tablu  što već odavno zaslužuje svojom kvalitetnom igrom i šahovskom snagom.

Remijem je završena i partija na četvrtoj tabli u kojoj je kapiten vrščana  mk Mitrovanov pokušavao da belim figurama donese prednost svojoj ekipi. Njegova pešačka struktura je bila zaista bolja zbog zaostalog pešaka crnog na d6 ali je crni uspeo da svojom damom i parom topova stvori pretnje i kontraigru na kraljevoj strani po linijama f i h,  stvorivši kao ravnotežu slabog pešaka belom na f3 i partija je uplovila u dinamičku ravnotežu i zasluženi remi.

Na petoj tabli u svojoj omiljenoj Holandskooj odbrani sjajno je crnim figurama napadao mk Zorić i iskoristio predugo zadržavanje u centru bez rokade kralja belog mk Živkovića. Taktičkim udarima došao je mk Zorić do materijalne prednosti cele figure i jednog pešaka i bez obzira na nekoliko pokušaja mk Živkovića da zapreti crnom kralju ubrzo je morao da se preda što je donelo vrščanima veođstvo.

Ovo vođstvo je uvećao na prvoj tabli fm Đonin koji je odabrao Sicilijansku odbranu i na ređe nastavke koje je odabrao mk Milanović (c3, Ld3-c2) odigrao čvrsto otvaranje i stekao ravnotežu i kontraigru. Pozicija je postepeno postala slična onim iz španske partije a onda je beli mk Milanović Stanko neoprezno dozvolio da izgubi centralnog d4 pešaka a zauzvrat je pri tome stekao nedovoljnu kompenzaciju u aktivnoj igri figura i nešto većem prostoru. Crni je stečenu prednost dobrom tehnikom realizovao i vrščani su poveli u tom trenutku rezultatom 3:1.

Iako je 3:1 visoko vođstvo a dve partije su ostale da se još igraju,  to nije bio dovoljan rezultat za konačnu pobedu u meču i još je uvek postojala mala šansa za Banatsko Novo Selo da dobije obe preostale partije u kom slučaju bi dobili i meč i bili pobednik u meču jer po propozicijama u slučaju nerešenog rezultata 3:3 u meču odlučuje bolji rezultat na prve tri table a preostale dve partije igrane su na drugoj i trećoj tabli. Ako bi B.N.Selo dobilo te dve partije,  na prve tri table bi bilo 2:1 za njih i pri 3:3 ukupno u meču oni bi bili pobednik.

Međutim, iako je na drugoj tabli još uvek realno postojala mala šansa da mk Vasić realizuje svoju prednost od jednog pešaka na istoj strani uz svog skakača protiv protivnikovog lovca, na trećoj tabli vrščani su imali osetnu prednost i šanse da izgube tu partiju su bile vrlo male. Na ovoj trećoj tabli igrali su mk Petrović Laza za Vršac i mk Stefan Kotrla za B.N.Selo gde je mk Kotrla belima rano krenuo u nedovoljno pripremljen napad i sa malim brojem napadačkih figura na malu rokadu crnog mk Petrovića. mk Kotrla je pri tome ostavio svog kralja predugo u centru a oba krila je kompromitovao i nije imao više gde da sakrije kralja – oba rokadna položaja bi bila veoma nesigurna i nebezbedna. Tako je igrao sa kraljem u centru a pokrenuo je nekakav napad na kraljevom krilu. Na taj napad mk Petrović je po pravilima šahovske strategije odgovorio protivudarom u centru i nakon raspleta  i izmene nekoliko figura – dama, po jednog topa i po dve lake figure – ostao je mk Petrović sa dva vezana slobodna pešaka više na linijama a i b. U takvoj, praktično dobijenoj poziciji, on je ponudio remi koji bi njegovoj ekipi doneo pobedu, a mk Kotrle je razmislio i  objektivno prihvatio jer takvu poziciju zaista nije mogao da igra na pobedu. Ova partija je donela pobedu vrščanima – rezultat je sada bio 3,5:1,5 i ostala je partija mk Vasića i mk Đorđeva da se igra ali ona nije mogla da promeni ishod meča a kasnije se kao što smo rekli ta partija završila remijem za konačan rezultat od 4:2 za vršaćke šahiste.

Evo nekoliko fotografija sa meča:

20181014_101958
mk Milanović Stanko (levo, beli) i fm Đonin Boško (desno, crni) – pobeda Đonina imala je značajan udeo u ukupnoj pobedi ekipe Š.K.B.Kostića iz Vršca
20181014_102009
Do posmatrača igraju mk Đorđev Bojan (levo, beli) i mk Vasić Lazar (desno, crni) a dalje od posmatrača u zelenom prsluku je mk Petrović Lazar (levo, crni) a protivnik mu je mk Stefan Kotrla u prugastoj majici (desno, beli). Obe partije završene su remijima ali je mk Đorđev spasao remi a mk Kotrla prihvatio ponudu mk Petrovića u izgubljenoj poziciji jer je mk Petrović tim remijem obezbedio konačnu pobedu vrščana u meču i tako lični rezultat podredio interesima ekipe.
20181014_102047
U zelenoj trenerci je sa leve strane mk MIlanović Marko (crne figure) a sa desne mk Milić Ilija (bele figure). Ova dva mladića su izvesno najbolji omladinci u ligi i po igri i po rezultatu koji su postigli. U današnjoj partiji niko nije stekao značajniju prednost, odigrali su obojica veoma kvalitetno i zasluženo podelili poen.
20181014_102058
Sa leve strane u sivoj majici mk Živković Milan (bele figure) koji igra protiv mk Zorić Save (crne figure). U Zorićevoj omiljenoj Holandskoj partiji došlo je do oštre pozicije u kojoj je mk Živković oklevao sa pravljenjem rokade i na kraju je to i bio uzrok njegovog poraza. mk Zorić je uz fm Đonina bio jedini koji je dobio obe partije u play off-u i to obojica crnim figurama.
20181014_102114
Sa leve strane mk Kotrla Stefan u prugastoj majici (bele figure) a sa desne je mk Petrović Laza u zelenom prsluku (crne figure). mk Petrović je igrao sigurno i iskusno kao pravi čllan ekipe – rizik je sveo na najmanju moguću meru, stekao praktično odlučujuću prednost i onda u interesu ekipe ponudio remi – sa tim remijem ekipa Š.K.B.Kostić je obezbedila pobedu jer je skupila u tom trenutku i tim remijem 3,5 poena, tako da poslednja preostala partija mk Đorđev-mk Vasić (pozadi na slici iza para Kotrla-Zorić) nije mogla da promeni ishod meča i igrana je dalje i dovršena samo iz ličnog prestiža igrača
20181014_103631
Kapiten ekipe iz Vršca mk Mitrovanov je igrao sigurno belim figurama i nije ni jednog trena dolazila u obzir mogućnost njegovog poraza. Na žalost vrščana, ni za vreme ni posle partije nije primećen nastavak koji bi mu u nekom trenutku pružio mogućnost da igra na pobedu. mk Živku se izuzetno dobro branio i partija je završena remijem.
x

Takođe pogledajte

Vršac, RONALD ZELIGER: Opredeljenost nemačkih kompanija za Srbiju nepromenjena

Proces deglobalizacije u pojedinim sektorima, kojem je posebno doprinela kriza izazvana korona virusom, može biti ...

Facebook