VRŠAC ZA 24 SATA: Lepa varoš pod bregom

Banatska prestonica košave, vina, umetnosti i ustanaka.

VRŠAC je lepa varoš koju najveći broj turista poseti tokom jeseni, jer je ovaj kraj čuven po vinskim podrumima.

Ovaj grad uz čašu vina može da ponudi mnogo toga, a pre svega čist vazduh, jer vetar ovde duva 200 dana godišnje.

Zanimljivosti Vršca

Ženski manastir Mesić u istoimenom selu je podigao poslednji Branković, a danas je oaza mira u kojem se može kupiti odličan bagremov med.

Vladičanski dvor u Vršcu iz 1750. godine je jedan od najlepših baroknih zdanja. Tu boravi banatski episkop, a nedavno je uređen krov od zelenih ploča sa zlatnim krstovima.

U istoj, Dvorskoj ulici se nalazi i Saborna crkva iz 1785. godine. Jedan od najcenjenijih slikara sa ovih prostora, Paja Jovanović, poklonio je hramu dve izuzetno vredne slike “Sveti Nikola spasava osuđenike” i “Sveta Angelina”.

U istoj, Dvorskoj ulici se nalazi i Saborna crkva iz 1785. godine. Jedan od najcenjenijih slikara sa ovih prostora, Paja Jovanović, poklonio je hramu dve izuzetno vredne slike “Sveti Nikola spasava osuđenike” i “Sveta Angelina”.

Crkvena porta izlazi i na Trg Svetog Teodora u kojem se nalazila kafana “Dva pištolja” u kojoj je boravio Karađorđe. Pošto je noćio inkognito, vožd je poklonio dva pištolja gostionici, koja je po njima i dobila ime.

Na Trgu se nalazi i Muzej Jovana Sterije Popovića, u kojoj je ovaj istaknuti Vrščanin živeo i radio. Tu je i autentičan nameštaj koji je slavni pisac koristio. Originalni rukopisi “Pokondirene tikve”, “Kir Janje”, “Laže i paralaže” i drugih Sterijinih dela, nalaze se u vitrinama, kao i portret Sterije koji je naslikao Uroš Predić.

Najpoznatiji restoran u Vršcu je “Dinar” koji je pravi mali muzej u kojem se sprema bogata srpska hrana.

Muzej “Konkordija” se nalazi u zgradi bivšeg hotela izgrađenoj 1847. godine, a u njemu se čuva pravo blago: zbirka iz života Vrščana sa prvim aristonom i velosipedom, kao i slike Paje Jovanovića. Ulaznice su 100 dinara.

Vršac je nekada bio podeljen na dva dela, a u nemačkom se nalazi rimokatolička katedrala Svetog Gerharda iz 1863. godine, udaljena sto metara od muzeja.

Vršački breg treba posetiti kako bi se videla restaurirana kula, ali i nova Crkva Svetog Teodora Vršačkog. Sveti Teodor je podigao Banatski ustanak protiv Turaka posle kojeg su na Vračaru spaljene mošti Svetog Save.

Ko je bio u Gudurici i probao vršačka vina, može da ode u podrum “Đorđe” koji se nalazi na izletištu Devojački bunar na putu ka Pančevu i Beogradu.

Izvor Novosti

 

x

Takođe pogledajte

Počinje velika akcija sadnje drveća u Vršcu

Grad Vršac počinje veliku akciju sadnje drveća “Posadi drvo, negujmo ga zajedno”. Ukoliko želite da ...

Facebook