U Vršcu otvorena prva kuća za zaštićeno stanovanje

Kroz implementaciju projekta “Deinstitucionalizacija kroz zaštićeno stanovanje” u Vršcu je izgrađena prva kuća za zaštićeno stanovanje u okviru zdravstvenog sistema Srbije. Objekat je svečano otvoren i useljen povodom Svetskog dana mentalnog zdravlja. U ovoj kući stanovaće šestoro pacijenata, koji su u prethodnih šest meseci prošli i neophodne obuke i pripreme za samostalan život i rad.

Jedan od stanara, Đorđe Jankov lečenje od manične depresije i hiperaktivnosti počeo je još u svojoj 19-toj godini. Poslednjih nekoliko godina proveo je u vršačkoj bolnici, i kaže da su uslovi u ovoj kući prevazišli sva njegova očekivanja.

“Jako sam srećan što ću stanovati u njoj i vratiti se u neku normalu. Da mogu da spremam jelo, da mogu da slikam, pošto se amaterski bavim i time, tu je čak i teretana gde ću moći da vežbam, tu je jezero gde može da se ode na pecanje”, objašnjava Đorđe.

U svim aktivnostima imaće podršku i pomoć stručnih lica bolnice i Centra za mentalno zdravlje, iako će većinu obaveza raditi sami.

“Oni će moćikao i svaki drugi pojedinac sa složenim životnim potrebama da funkcionišu. Znači sami će ići u nabavku, sami će imati mogućnost da pripreme obroke, da organizuju drugačije vreme”, pojašnjava glavna sestra CMZ Vršac Svetlana Ranđelović.

Pored dostojanstvenog života, ovaj projekat omogućiće im i da rade, jer će stanari, kroz radno okupacioni tretman, imati obaveze i oko imanja, uz pokretanje socijalnog preduzeća.

“Tada bi mi mogli ovde da osnujemo ovde firmu gde će naši pacijenti, korisnici, lica sa mentalnim smetnjama, biti zaposleni, i tako dobijati i svoju zaradu. Rad je nešto što je isto toliko bitno za rehabilitaciju naših pacijenata, a nekad i bitniji nego lekovi”, ističe direktorka Specijalne bolnice za psihijatrijske bolesti Dr Tatjana Voskresenski.

Ovo je jedna od retkih ako ne i jedina specijalna neuropsihijatrijska bolnica koja u spektar svojih zdravstvenih usluga, uključuje i usluge vezane za socijalnu inkluziju.

“Najteže je lečenje bolesne duše a eto oni se time bave, i danas možemo biti ponosni, jer su oni i prvi, i ujedno su referntni zamnoge oblasti psihijatrije, tako da i Grad Vršac i svi mi zajedno možemo da budemo ponosni na ovaj trenutak”, istakla je pomoćnica pokrajinskog sekretara za zdravstvo dr Snežana Bojanić.

Čitav projekat se realizuje u okviru grant šeme iz sredstava IPA programa, njegova vrednost je više od 215 hiljada evra, i traje do juna 2019. godine.

 

x

Takođe pogledajte

POZIV ZA 34. JESENJI USPON NA GUDURIČKI VRH

Već 34 godine naše društvo organizuje tradicionalnu akciju uspon na najviši vrh Vojvodine, Gudurički vrh, ...

Facebook