Hemofarm najavljuje nove investicije u Srbiji

Generalni direktor Hemofarma Ronald Zeliger je kazao da se u pogonima te farmaceutske kompanije proizvodi čak 60% svih proizvoda nemačke Stade u čijem je sistemu.

– Velika je stvar kada kompanija iz male zemlje na istoku Evrope čini toliko važan segment u poslovanju internacionalnog koncerna, jednog od najvećih eropskih proizvođača generičkih lekova. Naša je obaveza da to poverenje opravdamo – kazao je Zeliger u intervjuu za današnje Večernje novosti.

On je naveo da je od 2006. godine Stada u Hemofarm investirala oko 300 mil EUR i da je ta kompanija postala regionalni centar Stade za 13 zemalja centralne i jugoistočne Evrope od kojih je osam u EU.

Po njegovim rečima, investicije Štade u Hemofarm će biti nastvljene, a biće potrebe i za novim radnicima.

– U ovom trenutku ne bih otkrivao o čemu se radi, jer je u toku izrada projekta i planova, ali ubeđen sam da ćemo za otprilike godinu dana moći više detalja ovim povodom da iznesemo – kazao je Zeliger.

Ukazao je da su domaći proizvodjači lekova u odnosu na uvoznike u neravnopravnom položaju jer je PDV na uvoz lekova 10%, a 20% na uvoz sirovina za proizvodnju lekova.

– Važno je da država podrži domaću industriju jer se to višestruko vraća – rekao je Zeliger i ocenio da “podržavajući domaće proizvodjače i domaća istraživačka odeljenja država podržava sebe”.

On je podsetio da je Hemofarm najveći domaći proizvođač lekova i jedan od najvećih izvoznika. Prošle godine u pogonima te kompanije proizvedeno je 5,5 milijardi tableta, što je novi rekord.

Zeliger poziva nemačke biznismene da izaberu Srbiju za destinaciju gde će investirati.

– Moja preporuka je da se na licu mesta uvere kakva je ovo zemlja za poslovanje. Ovde sam već više od sedam godina i smatram da je Srbija dobra ne samo za posao već i za život – kazao je generalni direktor Hemofarma i potpredsednik Štada grupe.

 

x

Takođe pogledajte

Nestanak struje u Vršcu i okolinini 18, 19 i 20 novembra

Janova Ponedeljak 18. novembar Deo vikend naselja Janova prema Vršcu. 9:00-12:00 U slučaju vremenskih neprilika ...

Facebook