Obnovljena fontana na Trgu pobede u Vršcu

Nakon što je sredstvima iz budžeta grada prošle godine kompletno renoviran Trg pobede u Vršcu, u neposrednoj blizini Gradske kuće, novi sjaj dobila je i fontana na ovoj lokaciji. Njenu obnovu izvršio je JKP Drugi oktobar.

Ova fontana na Trgu pobede potiče iz 70-tih godina prošlog veka, i otkad je izgrađena, radila je zapravo samo kratko vreme. Nakon što je skoro četiri decenije bila van funkcije, proradila je ponovo ove jeseni, jer ju je, uz saglasnost gradske uprave, obnovilo JKP Drugi oktobar.

“Mi smo praktično obnovili fontanu gotovo sto odsto, a ono što možete videti ovde je da smo se potrudili da vratimo i neke detalje koji su nekada krasili centar grada, a to su recimo ove kamene kocke koje su nekada bile simbol garda Vršca”, navodi direktork JKP Drugi oktobar Nebojša Perić.

Fontana je zamišljena kao omaž oticanju vode Dunavom iz Panonskog u Crno more, i taj koncept očuvan je i nakon obnove. Osim popločavanja, izvedeni su radovi na hidroizolaciji i čišćenju cevi, a iako je sačuvala duh starih vremena, čitava kompozicija je dobila i novi sjaj i jednu savremenu notu.

“Budući da je i ovaj ceo trg prošle godine rekonstruisan u potpunosti, smatrali smo da bi bilo dobro da i fontana koja je upotpunila izgled ovog trga i centra grada, treba da dobije i osvetljenje, i da isto tako lepo izgleda i noću, a ne samo danju”, dodaje direktor.

Preduzeće Drugi oktobar kojem je povereno i održavanje ostalih fontana u gradu, najavilo je skoru obnovu još jedne, koja takođe ne radi već decenijama:

“To je čuvena fontana, jer se iz nje nekada, za vreme trajanja Dana berbe grožđa u Vršcu, točilo vino. Ona je potpuno takođe zaboravljena i skrajnuta, i mi smo odlučili da i nju u potpunosti rekonstruišemo i stavimo u funkciju, i nadam se da će uskoro krasiti jedan od trgova u našem gradu”, zaključuje direktor Perić.

Ova fontana trenutno se nalazi na Trgu Sv. Teodora Vršačkog, a postoji ideja da se nakon rekonstrukcije premesti na drugu lokaciju. Direktor dodaje da za sve ove radove nisu presudna finansijska sredstva, jer su ona bila simbolična, već samo malo volje i inicijative, koji ovom preduzeću očigledno ne manjkaju.

Izvor RTV

 

 

x

Takođe pogledajte

Nestanak struje u Vršcu i okolinini 18, 19 i 20 novembra

Janova Ponedeljak 18. novembar Deo vikend naselja Janova prema Vršcu. 9:00-12:00 U slučaju vremenskih neprilika ...

Facebook