Obnavljaju Aleju slavnih na Gradskom groblju u Vršcu

ALEJA slavnih na Gradskom groblju u Vršcu, koju čine spomen-kompleksi posvećeni žrtvama fašizma iz oba svetska rata, dobija nove obrise. Pre dve godine obnovljen je spomenik oslobodiocima Vršca iz perioda 1918-1920, a sada je u toku potpuna rekonstrukcija zajedničke grobnice šestoro Vrščana streljanih u Alibunaru 1941. godine. U narednih mesec dana trebalo bi da se urede još dva grobna mesta i da se popločaju staze, nakon čega će ovaj grobljanski trg biti osveštan.

Inicijativa da se na ovaj način osveži sećanje na sve borce koji su dali život za slobodu Vršca i Srbije, potekla je od mladog sveštenika Nedeljka Vasiljevića. On je 2016. sam obezbedio materijal za obnovu spomenika oslobodiocima, dok majstori nisu naplatili svoj rad. Sada je njegove ideje podržao JKP “Drugi oktobar”, koji će finansirati i izvesti sve preostale radove na uređenju kompleksa.

Ponosni smo na ovu saradnju Crkvene opštine Vršac i komunalnog preduzeća, jer radimo lepu stvar. Svi koji počivaju na ovom mestu zaslužili su da se zna istina, da zahvaljujući njima sada uživamo u slobodi – kaže za “Novosti” otac Nedeljko, uz napomenu da je veoma važno da se razdvoji izdajništvo od herojstva i politika od patriotizma.

Za spomenik šestorici Vrščana, koji su streljani u Alibunaru, u znak odmazde za jednog nemačkog oficira, trenutno se radi nova betonska ploča, na koju će biti postavljeni ornamenti i mermerne ploče sa njihovim imenima i fotografijama. Među njima je i prvi vršački protođakon, belogardejac Ivan Kotov.

Spomenik crvenoarmejcima

– Kotov je bio horovođa u hramu Svetog oca Nikolaja, a predavao je i veronauku u gimnaziji. Bio je čovek od autoriteta, koji se suprotstavio fašističkoj agresiji. Zato je i bio izabran za streljanje, kako bi zaplašili narod – pripoveda mladi sveštenik.

Da bi Aleja slavnih zablistala u punom sjaju, potrebno je i da se “osveži” grobnica sveštenika Save Lekića i profesora Nenada Brašovana, strica arhitekte Nikole Brašovana, koje su Nemci streljali 1941. u Vršcu.

Večna počivališta čekaju rekonstrukciju

– Njihovu grobnicu je zemlja bila gotovo potpuno prekrila, ali smo uspeli da je otrgnemo od zaborava. Sada tražimo restauratorsko rešenje, kojim ćemo je obogatiti, jer je u dobrom stanju. Nadamo se da će nam SUBNOR pomoći da nađemo i njihove fotografije, kako bismo na dostojan način zaokružili ovu priču – dodaje Srđan Nikić, rukovodilac RJ “Pogrebne usluge” u komunalnom preduzeću.

Svi ovi poslovi rade se uz saglasnost i nadzor Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Pančeva.

Obeležje oslobodiocima iz 1918-1920.

CRVENOARMEJCI U DELU KOSTURNICE

DEO kompleksa Aleje slavnih je i spomen-kosturnica oslobodiocima iz Drugog svetskog rata, koja je podignuta 1955. Tu počiva 363 crvenoarmejaca, 36 vojnika NOVJ, 11 vojnika poginulih 1941. i 11 streljanih civila rodoljuba. Spomenik je u dobrom stanju i neće se dodatno sređivati.

Sveštenik Nedeljko Vasiljević

Izvor Novosti
x

Takođe pogledajte

Vršac, Promocija knjige dr Boris Stojkovski „Car Jovan Nenad“

Datum: Utorak, 28 Januar 2020 Vreme: 18:00 Mesto: Salon Gradske biblioteke 28. januara 2020. godine, ...

Facebook