Premijerka na Grožđebaldu, najavila brojne investicije

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić najavila je nova ulaganja u Vršcu i okolini, posebno kada je reč o vinogradarstvu.

Premijerka je boravila u poseti Vršcu povodom manifestacije “Dani berbe grožđa”, i tom prilikom s gradonačelnicom Vršca Draganom Mitrović obišla vinsku ulicu i izložbu vina u holu Gradske kuće, a potom je zvanično zatvorila ovu tradicionalnu i značajnu turističko-privrednu manifestaciju.

“U ovom trenutku se mnogo ulaže u južni Banat. Zajedno s Pokrajinskom vladom i lokalnim samoupravama dajemo subvencije za zasade, laboratorijsku analizu, opremu”, rekla je Brnabićeva u nedelju i dodala da Vlada radi na setu novih podsticaja koji se mogu očekivati od 1. oktobra.

“Dva važna projekta su opšta bolnica i poljoprivredna škola, ali ćemo nastaviti da ulažemo i u ono što je najvažnije za Vršac, a to je vinogradarstvo”, rekla je premijerka i dodala da ju je posebno obradovalo to što ima sve više mladih profesionalnih vinara.

Istakla je i značaj privlačenja novih stranih investicija i podsetila da je Srbija prošlu godinu završila sa ukupnim prihodom stranih direktnih investicija od od 2,6 milijardi evra.

“Razgovarali smo kako da unapredimo proizvođače. S predsednicom smo razgovarali o svim projektima grada Vršca, o privredi, o budžetu. Jasna je podrška gradu”, rekla je gradonačelnica Vršca Dragana Mitrović.

Premijerka se osvrnula i na značaj posete predsednika Vučića Kini.

“Spremili smo ovog puta čak 11 ugovora za potpisivanje iz svih oblasti infrastrukture, ali i informacione tehnologije i digitalizacije. Značaj saradnje je i po pitanju Kosova”, rekla je premijerka i istakla da je bitno što su sastanci sa predsednikom Kine postali učestali.

Manifestacija poznata u narodu kao “Grožđebal” ima dugu tradiciju, održava se svake godine, trećeg vikenda u septembru. Prva izložba vina u Vršcu održana je u kafani “Kod dva ključa” 1857. godine.

 

x

Takođe pogledajte

Vršac, RONALD ZELIGER: Opredeljenost nemačkih kompanija za Srbiju nepromenjena

Proces deglobalizacije u pojedinim sektorima, kojem je posebno doprinela kriza izazvana korona virusom, može biti ...

Facebook