ZDRAVICE “ZLATNE JESENI”: U selu Gudurica održana manifestacija posvećena grožđu i vinu

ZDRAVICE “ZLATNE JESENI”: U selu Gudurica održana manifestacija posvećena grožđu i vinu.

DO Gudurice, vinogradarskog sela u južnom Banatu, vodi samo jedan put, i to iz pravca Vršca. Levo i desno – nema. Ispred su sela Veliko i Malo Središte, a iza Markovac, pa granica sa Rumunijom. Zato se u to mestašce podno najvišeg vrha Vojvodine (Gudurički vrh, 641 mnv) dolazi isključivo sa namerom, a najčešći povod je degustacija domaćih vina, pravljenih od retkih sorti grožđa, specifičnih za taj kraj.

Među više od hiljadu hektara plantaža vinove loze koje okružuju Guduricu, nalaze se čokoti autohtone vršačke sorte kreacer, kojom se meštani naročito ponose. Takođe, jedno su od retkih vinogorja u Srbiji, u kom uspeva i portogizer, rana sorta grožđa, čije se mlado vino pije kada berba ostalih sorti tek počinje. I baš tada, kada je berba u toku, Guduričani organizuju trodnevnu manifestaciju u čast grožđa i vina – “Zlatna jesen”.

– Za nas je specifično to što jesen počinje u avgustu – šaljivo konstatuje Željko Mrdalj, predsednik Mesne zajednice.

Simbolika imena manifestacije je, objašnjava, u berbi koja je odvajkada, kao i pre 17 godina, kada je festival osnovan, bio jesenji posao.

– Sada su vremenski uslovi sve to poremetili, pa berba počinje mnogo ranije, ali to ne utiče na kvalitet grožđa i naših vina – dodaje Mrdalj.

Na bini u centru sela gosti su mogli da se upoznaju sa narodnim igrama skoro svih nacionalnih manjina, koje tu žive. Učestvovalo je oko 600 folkloraša iz 20 ansambala iz južnog Banata i Rumunije.

KARAKTER

GUDURIČANI kažu da je vino miroljubivo piće, ali da sve zavisi od toga sa kakvim se karakterom ukrsti. Tokom prethodna tri svečarska dana u ovom selu od oko hiljadu stanovnika pomešalo se više od 2.000 različitih karaktera. Srećom, miroljubivih.

Izvor Novosti

 

 

x

Takođe pogledajte

Nestanak struje u Vršcu i okolinini 18, 19 i 20 novembra

Janova Ponedeljak 18. novembar Deo vikend naselja Janova prema Vršcu. 9:00-12:00 U slučaju vremenskih neprilika ...

Facebook