Humani dobrovoljni davaoci krvi iz Vršca

Vrščani su tradicionalno dobri davaoci krvi tako da se odazivaju svakoj akciji dobrovoljnog davanja. Danas su imali motiv više, poziv Zavoda za transfuziju krvi Vojvodine zbog nedostatka određenih krvnih grupa, pa je i odziv bio više od očekivanog.

Zbog poteškoća u zalihama krvi tokom letnjih meseci, kada mnogi koriste godišnje odmore, a velike vrućine otežavaju situaciju, nedavni apel Zavoda za transfuziju krvi Vojvodine dobrovoljnim davaocima da se odazovu akcijama, bar kada su Vrščani u pitanju, urodio je plodom. Iako je akcija bila najavljena za šezdesetak davalaca, odazvalo se 85 davalaca od kojih je krv dalo njih 77. A motiv uvek isti, humanist.

Davoci kažu da im je davalaštvo normalna stvar, preporučuju i drugima da im se priključe, posebno mladima. Kažu, 5 minuta koliko treba da bi dali krv nekome može mnogo da znači, može da spasi nečiji život.

U Zavodu za trensfuziju krvi Vojvodine ističu da se u određenom trenutku traži određena krvna grupa, ali se apeli generalno odnose na sve dobrovoljne davaoce i one koji žele da to postanu.

“Pozivali smo na davoce nulte krvne grupe. Ali situacija se stalno menja u zavisnosti od potreba bolnica, Kliničkog centra, od dešavanja na ulicama, tako da u ovom momentu ne možemo da apelujemo na konkretnu krvnu grupu, ali tražimo da se odazove što više davalaca jer je svaka krv dobro došla”, kaže dr Milana Beronja iz Zavoda za transfuziju krvi Vojvodine.

A dobrovoljni davaoci kažu da im problem stvara to što se akcije sada organizuju samo jednom mesečno i na jednom mestu što je razlog da neki davoci ne mogu da daju krv u odnosu na raniji period kada su mogli da odu u vršačku bolnicu i krv daju.

Da podsetimo. Novim zakonom od ove godine promenjen je i sistem davalaštva krvi. Crveni krst ostaje kao organizator akcija, ali je novi partner Zavod za transfuziju krvi iz Novog Sada koji je sačinio plan akcija u svim gradovima I opštinama po kojem se i Vršcu organizuju akcije. Iskustvo je pokazalo da je nešto smanjen broj davalaca, ali se radi na tome da se vrati u okvire u kojima je bio ranije.

Izvor RTV

 

x

Takođe pogledajte

Prvenstvo Srbije za mlađe pionire

U Kruševcu je ovog vikenda organizovano Prvenstvo Srbije za mlađe pionire(U14), gde su nastupili takmičari ...

Facebook