Deseti susret otvorenog srca u Vršcu

Na Planinarskom domu u Vršcu održan je 10. jubilarni Susret otvorenog srca. Osim domaćina, vršačkog Udruženja Otvoreno srce sveta, učestvovala su i udruženja Moj Svet iz Inđije, Suncokret iz Zrenjanina, Altruist iz Žablja i Društvo za MNRO Pančevo. Aktivnosti koje organizuju udruženja, i okupljanja poput ovog Susreta, sjajna su prilika da se članovi upoznaju, druže, i razmene znanja i iskustva.

Vrščani su izveli premijeru svoje nove predstave “Od kolevke pa do groba” i izazvali salve smeha, Pančevci su govorili stihove, pevali i svirali, Moj svet iz Inđije pripremio je dirljiv recital, a Suncokret iz Zrenjanina “razmrdao” je sve učesnike plesnom numerom.

“Nama je ovo inače prvi put da gostujemo i da se upoznajemo sa udruženjem iz Vršca, a gostovali smo u Zrenjaninu, Srbobranu, Temerinu, idemo i u Novi Sad – što više poznanstava, to je bolje naravno”, navodi predsednik Udruženja “Altruist” iz Žablja, Anđelko Tomić.

Iako je odnos javnosti prema ovim licima danas mnogo bolji nego pre desetak godina, ona su i dalje manje vidljiva u široj zajednici. U udruženjima ističu da bi zajednica stoga morala da učini dodatne korake.

“Ne da imamo sa njima samo sadržaje tipa radionica, izlazaka i to, nego da oni budu stvarno radno angažovani uz neku minimalnu nadoknadu, ali da se oni osećaju korisno. To je ono što mi svi treba kod njih da prepoznamo, i jedino zadovoljstvo kod njih je kada se osećaju korisnim”, ističe predsednica Udruženja “Sunkokret” iz Zrenjanina, Ružica Tomić.

“Još uvek ljudi nisu svesni nekih stvari, ali opet kažem – tu smo mi, tu su stručnjaci koji šire svest dalje, I nadam se d će to jednog dana da bude mnogo bolje nego što je sada”, dodaje sekretar Udruženja MNRO Pančevo Sanja Beli.

“Uvek pričamo da nije potreban samo novac, novac, i samo dobit i da to sve bude nešto komercijalno, da “nećemo da radimo ako nije komercijalno”. Već da je podrška jako bitna i važna”, napominje predsednica Udruženja “Moj svet” iz Inđije, Mira Vukas.

Ono što je još jedna potreba svih ovih udruženja, objašnjavaju roditelji, jeste otvaranje dnevnih boravaka i njihovim sredinama, i uređenje prostorija za druženje.

“Njegove sve aktivnosti se svode na udruženje, na radionice i ovako organizovana druženja i putovanja, inače ne bi imao gde drugo da odlazi”, priča Jadranka Pavlović, majka jednog od članova Udruženja “Otvoreno srce sveta” Vršac, Srđana Pomorišca.

Danijela Jovanović, predsednica Udruženja “Otvoreno srce sveta” i majka Srđanove drugarice Ivane, potvrđuje da zaista dosta putuju, i da su im stvarno posvećeni i radioničari i volonteri.

“Ostalo je na tome da nam je stvarno potrebna pomoć, da završimo taj prostor svoj, i da možemo do jeseni da se uselimo”, zaključuje Danijela.

Lica sa intelektualnom i višestrukom ometenošću čine od 3 do 5 odsto ukupnog broja stanovnika, a uz bolje uslove, mogli bi aktivnije da rade na razbijanju stigmi i predrasuda. Zajednički cilj im je da široj zajednici pokažu i dokažu koliko mogu biti, i koliko zapravo jesu ravnopravni članovi društva.

Izvor RTV

 

x

Takođe pogledajte

Prvenstvo Srbije za mlađe pionire

U Kruševcu je ovog vikenda organizovano Prvenstvo Srbije za mlađe pionire(U14), gde su nastupili takmičari ...

Facebook