Održan prvi memorijalni turnir Vlajkovačkog šaha

U nedelju održan je u Vlajkovcu prvi memorijalni turnir vlajkovačkog šaha.

U prijatnom ambijentu restorana „Jezero“ turniru je prethodila svečanost na kojoj su se prisutni uz pomoć fm Milorada Kapelana koji je i sam rodom iz Vlajkovca podsetili imena značajnih vlajkovačkih šahista i šahovskih pregalaca koji nažalost više nisu među nama. Domaćin je bio gospodin Mrđa koji je ustupio šahistima prostor svog restorana i obezbedio lep ručak nakon takmičenja i svečanosti dodele priznanja i na tome mu se i ovom prilikom zahvaljujemo.

Pomenuti vlajkovački šahisti i šahovski radnici su:   Pavel Kotrla,  Grigorije Ulman,  Branko Sudar,  Nikolaje Bogđa,  Petru Putnik,  Trifu Ambruš,  Dušan Galonja,  Tiberiju Kotrla,  George Srbu,  Borivoje Kolarski,  Borivoje Janičijević,  George Stanču,  Branko Popov,  Božidar Grbić,  Mane Klarić,  Trajan Srbu,  Julius Ulman,  Đura Galonja,  Adam Murešan,  Nikolaje Magda,  Sorin Lapadat. O svakom od ovih ljudi značajnih za šah u Vlajkovcu rečeno je po nekoliko prigodnih rečenica kojima su se prisutni podsetili na njihov šahovski doprinos, stil i nastupe na prvenstvima Vlajkovca ili u sastavu ekipe Vlajkovca na takmičenjima kupa „Libertatea“.

Nakon minute ćutanja prisutpilo se takmičarskom delu gde je predviđeno bilo da se odigra brzopotezni turnir sa 12 igrača koji će igrati svako sa svakim (berger sistem) dvokružno. Sastav turnira je bio pozivnog karaktera a domaćini su gledali da u sastavu budu svi danas renomirani aktivni šahisti iz Vlajkovca, kao i iz Vršca, Alibunara, Banatskog novog Sela, Vladimirovca, Lokava i Ritiševa.

Turnir je odigran uz suđenje jednog od danas najboljih šahista iz Vlajkovca, mk Stefana Kotrle koji je odlično obavio svoj posao koji ovog puta i nije bio težak jer su igrači sami vodili računa da ne bude spornih situacija  i maksimalno se pridržavali šahovskih pravila i fer pleja.

Postignuti rezultati prikazani su u tabeli:

Tabela I Memorijal Vlajkovac_avgust 2018_Page_1

Pobednik je fm Đonin Boško iz Vršca čija je pobeda zaslužena i sa velikom  prednošću od 2,5 poena ispered drugoplasiranog fm Milorada Kapelana  i trećeg Sebastiana Kotrle koji su svojim plasmanom obradovali domaće navijače jer su nastupali kao predstavnici Vlajkovca.

Po završetku  turnira uručen je pehar pobedniku i medalje – zlatna, srebrna i bronzana – za prva tri mesta dok su svi učesnici dobili zahvalnice za svoj nastup i pokazani rezultat.

Posebno, dodeljena su priznanja – zahvalnice živim šahistima Vlajkovca koji su značajnno doprineli životu šaha u Vlajkovcu i rezultatima ekipe Vlajkovca na igrama kupa „Libertatea“.

20180805_095743
fm Milorad Kapelan, rodjeni vlajkovčanin podseća prisutne na imena, šahovske i karakterne osobine šahista vlajkovca koji su ostavili trag u nastupima ekipe Vlajkovca na kupu „Libertatea“ i na prvenstvima Vlajkovca u šahu.
Svi Vlajkovac Memorijal cuger 2018
Svi učesnici turnira uz domaćina g.Mrđu, posetioce i članove veća Grada Vršca g.Bogosavljevića i g.Maksimovića koji su posetili turnir i pružili mu podršku
Ucesnici Vlajkovac Memorijal cuger 2018
Svi učesnici turnira pred početak takmičenja.
Nagradjeni Vlajkovac Memorijal cuger 2018
Pobednici turnira: sa leva na desno – treće mesto mk Sebastian Kotrla (Vlajkovac), prvo mesto fm Đonin Boško (Vršac) i drugo mesto fm Milorad Kapelan (Vlajkovac)

Turnir je odlično organizovan na ideju mk Stefana Kotrle koji je obećao da će se truditi da turnir bude tradicionalan svake godine a da svake godine bude još jači i zanimljiviji.

Porodica Kotrla je u šahovskom životu Vlajkovca zastupljena već decenijama i iznedrila je mnoge poznate šahiste ove sredine baš kao što je slučaj i sa porodicom Mrđa domaćina ove svečanosti u restoranu „Jezero“ čija je porodica sličan doprinos dala fudbalskom životu Vlajkovca  i okoline.

x

Takođe pogledajte

Vršac, RONALD ZELIGER: Opredeljenost nemačkih kompanija za Srbiju nepromenjena

Proces deglobalizacije u pojedinim sektorima, kojem je posebno doprinela kriza izazvana korona virusom, može biti ...

Facebook