Predsednik Republike Srbije ugostio mlade šahiste

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić je, u petak 20. jula povodom Svetskog dana šaha, u zgradi Predsedništva primio i ugostio mlade šahiste (u kategorijama U-8 i U-10: uzrasta do osam i deset godina) iz svih krajeva Srbije. Predstavnici našeg Grada Vršca bili su trojica najuspešnijih polaznika šahovske škole šahovskog kluba „Bora Kostić“ braća Aleksa i Stefan Vladislav iz Vršca kao i Milan Daljević iz Gudurice. Delegaciju je predvodio član Gradskog veća zadužen za područje sporta i omladine i višestruki prvak države Srbije šahovski velemajstor gospodin Boban Bogosavljević.

Obraćajući se prisutnima, predsednik je istakao da i sam voli da igra šah i da uživa u njemu.

Podsetio je da je veliki američki šampion i svetski prvak Robert Bobi Fišer rekao da je šah život, ukazujući da kroz jednu partiju šaha možete videti sve o jednom čoveku – kakav je karakter, mogućnosti, marljivost, sposobnosti koje ima i kako kroz teške situacije prolazi, koliko je trpeljiv i izdržljiv.

„Šah vas uči pre svega da budete džentlmeni i dame, da budete vitezovi, da poštujete protivnika, da pobeđujete ali i da pristojno gubite. Ima svoje jasne okvire i u njemu ne postoji mogućnost da sudija spreči takmičara da odigra svoj potez. Nema ravnopravnije i lepše igre od šaha. Osnova viteštva je da pustite drugoga da igra. Kada naučite šah, naučili ste najvažniju životnu lekciju“- naglasio je predsednik.

Nakon obraćanja, predsednik je u prijatnom raspoloženju svih prisutnih, odigrao simultanku sa mladim šahistima, a posetioci su kasnije imali priliku da vide predsednikovu kolekciju neobičnih šahovskih garnitura koje je tokom godina dobijao od svojih kolega iz svih krajeva sveta.

x

Takođe pogledajte

Parta, UPOZORAVAMO JAVNOST, A SADA IMA MRTVIH Vatra buknula na njivi! Pao je kao pokošen! Hitna stigla, ali mu nije bilo spasa!

Muškarac S. M. (75) iz sela Parta, nadomak Vršca je preminuo na njivi, pokušavajući da ...

Facebook