Jedan Vrščanin igrao je finale Svetskog prvenstva u fudbalu

Srbija nikada nije igrala finale Svetskog prvenstva u fudbalu, a nije ga igrala ni Jugoslavija, niti krnja, niti SFRJ a ni kraljevina. Ipak, jedan Vrščanin je bio učesnik finala Svetskog prvenstva!

Jeno Vince iz vremena trenerske karijere u BundesligiJeno Vince iz vremena trenerske karijere u Bundesligi

Akter najvažnijeg planetarnog meča u najvažnijoj sporednoj stvari na svetu, davne 1938. bio je momak rođen u Vršcu – Jeno Vince!

Jeno, rođeni Vrščanin, nastupio je u dresu Mađarske, koja je izgubila u finalu od Italije rezultatom 4:2. Tako je Italija nakon četiri godine odbranila titulu na prvenstvu odigranom u Francuskoj uz mirise rata te 1938. godine.

Koliko su fašizam i nacizam uzeli maha i uveli svet u predvorje Drugog svetskog rata, slikovito pokazuju i zastave pojedinih zemalja na tom prvenstvu.

svetsko prvenstvo 1938

Jeno Vince (Jenő Vincze) rođen je 20 novembra 1908. u Vršcu, koji je tada pripadao Austrougraskoj carevini, a fudbalsku karijeru započeo je u Debrecinu za koji je u periodu od 1927. do 1934 postigao 65 golova na 154 utakmice. Bio je visok svega 169 santimetara, ali ga to nije sprečavalo da bude najubojitije desno krilo mađarske lige. Najblistavije trenutke dosegao je prelaskom u to vreme u čuveni Ujpešt, gde na 1934. do 1944. postiže 67 golova u 136 nastupa, ali i postaje reprezentativac Mađarske. U nacionalnom dresu igrao je 25 puta, postigao osam golaova i bio učesnik dva Svetska prvenstva, 1934. u Italiji i 1938. u Francuskoj.

reprezentacija madjarske 1934

 

Nakon igračke imao je uspešnu trenersku karijeru, a preminuo je 1988. u 79. godini života.

Izvor Mojkraj.rs

TREBA VAM POSAO ? OSTAVITE SVOJ CV!

BOLE NEKRETNINE – TREBA VAM STAN ILI KUĆA

NOVO – ODRŽAVANJE RAČUNARSKE MREŽE

POLASCI AUTOBUSOM I VOZOM

POLJOPRIVREDNA APOTEKA

x

Takođe pogledajte

OTAC SRPSKE DRAME, JEDAN OD NAJVEĆIH KOMEDIOGRAFA: Na današnji dan, pre 217. godina, rođen je čuveni Jovan Sterija Popović

NA današnji dan 1806. godine u Vršcu je rođen Jovan Sterija Popović, otac srpske drame ...

Facebook