Radna terapija mural u Vršcu

U Specijalnoj bolnici za psihijatrijske bolesti ”dr Slavoljub Bakalović” u Vršcu u toku je projekat oslikavanja murala u krugu ustanove i u prostorijama Centra za mentalno zdravlje u Sterijinom sokačetu u Vršcu.

Mural je potpuna slika na zidu koja ima svoju estetsku vrednost – oni predstavljaju vid konceptualne umetnosti i cilj im je da kod ljudi probude emociju i maštu, stvore neku vrstu međusobnog delovanja između samog umetničkog dela i posmatrača. Brojni murali postali su deo istorije, te su isti od izuzetne umetničke vrednosti.

Murali koji su svoje mesto dobili u krugovima bolnice svakako da imaju svoju vrednost, jer su u samom stvaranju učestvovali korisnici usluga bolnice. To su korisnici koji se i na samom odeljenju Radne terapije već bave takozvanim ”Art brut” stvaranjem umetničkih dela gde smo, kao ustanova mnogo puta bili svedoci nastanka čistih remek – dela likovnosti. Murali oslikani na zidovima bolnice nisu kompleksni, jer su svakako teme prilagođene samim sposobnostima korisnika, ali imaju svoju poentu i dubinu, koja dolazi iz nagona za prilagođavanjem koji ima suštinsku osnovu u pronalaženju ravnoteže između unutrašnjeg otpora i spoljašnjeg pritiska.

Početkom devedesetih godina je na odeljenju Radne terapije bio osmišljen projekat oslikavanja zidova bolnice i o tome postoje nacrti, ali nikada nije realizovan. Danas, pod inicijativom dr Tatjane Voskresenski, direktora bolnice, pacijenti imaju priliku da se oprobaju u ovoj, za njih, novoj vrsti umetnosti.

Uz angažovanje stručnog lica u toj oblasti, akademskog slikara Aleksandra Stanojeva koji nas je uputio u sam pristup i realizaciju zidnog slikarstva i u saradnji sa odeljenjem Radne terapije, postignuti su ciljevi kojima smo težili, a to su pomeranje granica mogućnosti samih korisnika usluga, pospešivanje njihove motivacije, sigurnosti u sebe, kao i unapređivanje i osavremenjavanje rada u samoj ustanovi.

Do sada su urađeni murali na zidu odeljenja radne terapije i u prostorijama Centra za mentalno zdravlje, a u planu je izrada još jednog murala na jednom od odeljenja u okviru bolnice. Naravno, mi tu nećemo stati, već ćemo se i u danima koji dolaze truditi da pratimo trendove današnjice i u sistem edukacije pacijenata svakodnevno uvoditi novine koje će probijati sve barijere i predrasude i širiti unapređivanje svesti o mentalnom zdravlju.

x

Takođe pogledajte

Nestanak struje 19 i 20 novembra u Vršcu i okolini

Vršac Utorak 19. novembar Kosovska, Svetozara Miletića od Bore Kostića do Kosovske, B. Jovanović od ...

Facebook