Vrščanka Bojana Stojanović Pantović dobitnica nagrade “Vasko Popa”

Nagradu za poeziju “Vasko Popa” dobila je prof. dr Bojana Stojanović Pantović, za pesničku zbirku ” U obruču”, saopštio je danas žiri koji je ovu odluku doneo većinom glasova.

Nagrada “Vasko Popa” ima za cilj da podrži i afirmiše savremenu srpsku poeziju, uvažavajući pesnički doprinos Vaska Pope modernoj srpskoj poeziji i njegovo neprocenjivo služenje pesničkoj reči, kao jednoj od najsloženijih umetnosti. Nagrada je posebno uvažavala autore sa pesničkim opusom koji zastupaju moderne vidove tumačenja poezije kao razgovora o našem svetu.

Žiri je razmatrao, u skladu sa Pravilnikom, 70 naslova iz pesničke produkcije u 2017. godini, a laureata odabrao među sedam pesničkih knjiga koje su ušle u uži izbor.

To su knjige Aleka Vukadinovića “Pesnički atele 2”,( Gramatik ),Bojana Jovanovića: “Spasonosne nevolje” (Gradac), Bratislava R. Milanovića: “Odron svetlosti”,(SKZ) Miroslava Cere Mihailovića; “Padanje sa dna”,(Kairos) Maje Solar “Bez začina”, (KC Novog Sada),Bojane Stojanović Pantović: “U obruču”, (Povelja) Veselina Mišnića:”Neko nalik kiši”, (Industrija knjiga).

Žiri je na kraju ovogodišnjeg dobitnika birao između pesničkih knjiga Bojane Stojanović Pantović i Bratislava R. Milanovića i doneo odluku da Vasko Popa ove godine pripadne Bojani Stojanović Pantović.

Nagrada “Vasko Popa” ustanovljena je 1995. i svake godine se dodeljuje u Vršcu, i uručuje se na dan pesnikovog rođenja, 29. juna.

Nagradu dodeljuje Agencija Đorđević, a darodavci novčanog iznosa nagrade su Grad Vršac i “Senzal kapital”, vlasnika Radeta Rakočevića iz Beograda. Nagrada se sastoji od Povelje s Popinim likom, rad akademskog slikara Milana Blanuše, i novčanog iznosa.

 

x

Takođe pogledajte

Nenad Baroš GODINA INVESTICIJA I PROBOJA NA TRŽIŠTU

Za zaposlene u Enološkoj stanici Vršac 2019. godina protekla je u skladu je sa očekivanjima. ...

Facebook