Vrščanka Bojana Stojanović Pantović dobitnica nagrade “Vasko Popa”

Nagradu za poeziju “Vasko Popa” dobila je prof. dr Bojana Stojanović Pantović, za pesničku zbirku ” U obruču”, saopštio je danas žiri koji je ovu odluku doneo većinom glasova.

Nagrada “Vasko Popa” ima za cilj da podrži i afirmiše savremenu srpsku poeziju, uvažavajući pesnički doprinos Vaska Pope modernoj srpskoj poeziji i njegovo neprocenjivo služenje pesničkoj reči, kao jednoj od najsloženijih umetnosti. Nagrada je posebno uvažavala autore sa pesničkim opusom koji zastupaju moderne vidove tumačenja poezije kao razgovora o našem svetu.

Žiri je razmatrao, u skladu sa Pravilnikom, 70 naslova iz pesničke produkcije u 2017. godini, a laureata odabrao među sedam pesničkih knjiga koje su ušle u uži izbor.

To su knjige Aleka Vukadinovića “Pesnički atele 2”,( Gramatik ),Bojana Jovanovića: “Spasonosne nevolje” (Gradac), Bratislava R. Milanovića: “Odron svetlosti”,(SKZ) Miroslava Cere Mihailovića; “Padanje sa dna”,(Kairos) Maje Solar “Bez začina”, (KC Novog Sada),Bojane Stojanović Pantović: “U obruču”, (Povelja) Veselina Mišnića:”Neko nalik kiši”, (Industrija knjiga).

Žiri je na kraju ovogodišnjeg dobitnika birao između pesničkih knjiga Bojane Stojanović Pantović i Bratislava R. Milanovića i doneo odluku da Vasko Popa ove godine pripadne Bojani Stojanović Pantović.

Nagrada “Vasko Popa” ustanovljena je 1995. i svake godine se dodeljuje u Vršcu, i uručuje se na dan pesnikovog rođenja, 29. juna.

Nagradu dodeljuje Agencija Đorđević, a darodavci novčanog iznosa nagrade su Grad Vršac i “Senzal kapital”, vlasnika Radeta Rakočevića iz Beograda. Nagrada se sastoji od Povelje s Popinim likom, rad akademskog slikara Milana Blanuše, i novčanog iznosa.

 

x

Takođe pogledajte

Parta, UPOZORAVAMO JAVNOST, A SADA IMA MRTVIH Vatra buknula na njivi! Pao je kao pokošen! Hitna stigla, ali mu nije bilo spasa!

Muškarac S. M. (75) iz sela Parta, nadomak Vršca je preminuo na njivi, pokušavajući da ...

Facebook