U Vršcu počela realizacija projekta OKE (j) – Otpad kao energent

Novi projekat “OKE (j)”, kao nastavak pilot projekta “Skar” departmana zaštite životne sredine sa Fakulteta Tehničkih nauka iz Novog Sada i Amasade SAD-a, započet je danas u Vršcu, radionicom za učenike Hemijsko-medicinske i Poljoprivredne škole. U projektne aktivnosti, koje su osmišljene da učenicima pruže nova saznanja o mogućnostima korišćenja komunalnog otpada kao izvora energije, biće uključeno ukupno 15 srednjih škola u Srbiji.

Učenici Hemijsko-medicinske škole u Vršcu učestvovali su i u prošlogodišnjem projektu SKAR (Sakupljaža, kalkulaža, ambalaža i reciklaža), i u tome bili veoma uspešni, jer su osvojili I mesto sa svojom idejom i filmom koji su snimili. Zbog toga je potpuno razumljivo što ovaj, novi, počinje upravo sa njima.

“Drago mi je što smo dobili priliku da učestvojemo i u drugom delu projekta, i samim tim širimo svest o reciklaži, i otpadu kao energentu”, objasnilaje za RTV Milica Tot, učenica III-4 razreda Hemijsko-medicinske škole Vršac

Gosti na prvoj radionici su im vršnjaci iz Poljoprivredne škole. Oni do sada nisu imali prilike da učestvuju u sličnim projektima:

“Možda mi ne vidimo širu sliku, ali baš zato su nam potebni ovakvi projekti, kako bismo podizali svest kod mladih ljudi, i kako bismo više vodili računa o prirodi, na koju ne obraćamo mnogo pažnje a potrebno je”, rekla je Ana Prevracki , učenica III-4 razreda Poljoprivredne škole Vršac.

Prethodni, SKAR projekat, uspešno je realizovan u 10 srednjih škola i gradova u Srbiji. Novi, OKE(j) – Otpad kao energent, obuhvatiće sve njih i još 5 obrazovnih ustanova. Nosilac je ponovo, uz podršku Ambasade SAD-a, departman zaštite životne sredine Fakulteta Tehničkih nauka iz Novog Sada, a osim teorijskog, projekat i ovoga puta podrazumeva i praktični deo:

“Na radionici će učenici imati priliku da na modelu svoje škole izračunaju kolikonovca, odnosno energije, mogu da dobiju procesom anaerobne digestije ili insineracije, i da se odluče za jedan od ta dva procesa, koji bi mogli kasnije da primene i na svoju opštinu”, potvrdila je Tijana Marinković, asistent FTN Novi Sad, iz departmana zaštite životne sredine.

I od prošlogodišnjeg učešća škole u projektu SKAR, korist je imao čitav grad, navodi direktorka. Đaci su tada predstavili svoje viđenje gradske deponije i time uticali na širu zajednicu:

“To je negde urodilo plodom, jer su organizovane brojne akcije u saradnji sa našom gradskom upravom i članovima veća za zaštitu životne sredine i za obrazovanje, tako da su postignuti fantastični rezultati”, zaključuje Snežana Ilić, direktorka Hemijsko-medicinske škole Vršac

Škola kao benefit svakako ima proširenje znanja i iskustava učenika, posebno ako se ima u vidu da u okviru svojih područja rada ima i smer koji se odnosi upravo na zaštitu životne sredine.

Izvor RTV

x

Takođe pogledajte

Počinje velika akcija sadnje drveća u Vršcu

Grad Vršac počinje veliku akciju sadnje drveća “Posadi drvo, negujmo ga zajedno”. Ukoliko želite da ...

Facebook