Na 6. Vršačkoj trci uz stepenice postavljeni novi rekordi

Vršački atletski klub 1926 (VAK 1926) je uz pomoć grada Vršca, uspešno je organizovao šestu po redu “Trku uz stepenice”.

Start muške i ženske bio je iznad gornjeg parkinga Centra Milenijum, a cilj je bio na kraju stepeništa kod Crkve Svetog Križa.

Staza je najteža od svih trka uz stepenice u našoj zemlji, dužine oko 750 m, sa visinskom razlikom od oko 107m, uz konstantan uspon od oko 18% i sa ukupno 430 stepenika.

Trku je završio 134 trkača, što je najveći broj do sada i svi su nagrađeni unikatnim učesničkim medaljama i majicama za trčanje.

– Vršački atletski klub 1926 se zahvaljuje svim učesnicima trke, gradskoj upravi Vršca, gradonačelnici Dragani Mitrović i posebno njenom zameniku Dejanu Santraču, kao i brojnim sponzorima i volonterima koji su pomogli da ovaj događaj bude praznik trčanja, kaže predsednik VAK 1926 Nenad Habibović.

Trka je ponovo imala internacionalni karakter jer su, pored domaćih takmičara, bili gosti iz Crne Gore i Španije.

Titulu šampiona odbranio je prošlogodišnji pobednik, Đuro Borbelj, aktuelni prvak Srbije u planinskom trčanju, član atletskog kluba Apatin. Đura je zahtevnu stazu istrčao za 4 minuta, 1 sekundu i 83 stotinki i time za skoro pet sekundi uspeo da obori rekord staze koji je pre dve godine postavio Kristijan Stošić iz Beograda.

Drugoplasirani je bio Miloš Dajević iz Beograda, član atletskog kluba Cerski junaci, dugogodišnji uspešni učesnik ove trke. Bronzano odličje osvojio Miroslav Dukadinović, član OAK Beograd, debitatant na trci kome su specijalnost discipline 400 i 800m na atletskoj stazi. Četvrti po redu bio je Nenad Živković, ovogodišnji vicešampion Srbije u planinskom trčanju, član AK Maratonac iz Kruševca. Peti je bio Ivan Mojsilović iz Beograda, pobednik ovogodišnje trke uz Beograđanku, a zanimljivost je da trenira brzo klizanje. Šesti je bio mladi Ilija Milenković, član AK Maratonac iz Kruševca, drugoplasirani na prvenstvu države u planinskom trčanju za juniore.

Pobednica ženske trke je Nevena Jovanović, članica AK Crvena Zvezda, šampionka Srbije u planinskom trčanju, koja je oborila rekord trke iz 2016. godine za neverovatne 43 sekunde. Pored planinskog trčanja, Nevena je veoma uspešna u polumaratonu i maratonu, a poručnik je u Vojsci Srbije i pripadnica „Kobri“.

Drugoplasirana je bila Ivana Živković, članica OAK Beograd, uvek visoko plasirana na trkama uz Beograđanku i Avalski toranj. Treća je bila njena klupska drugarica, Marija Stambolić, rekorderka trke uz Beograđanku, a kao i Ivana, prvi put je na trci u Vršcu. Četvoroplasirana je Katarina Pohlod iz Novog Sada, prošlogodišnja vicešampionka. Petoplasirana je Milica Živanović sa Uba, članica atletskog kluba Cerski junaci, a šesta Vesna Gajić, članica OAK Beograd, koja je postavila novi rekord za veteranke.Najboljih šest takmičara u obe konkurencije pored pehara i medalja dobili su i novčane nagrade. Kuriozitet ove trke je da su najbolji muškarac i čak četiri žene oborili ranije rekorde trke.

Vršački atletski klub je dodatno novčano nagradio ove izvanredne rezultate, iako je prema propozicijama, bonus za rekord sledovao samo pobednicima trka.Kao i priošle godine nagrađeni su i najbolji Vrščani i Vrščanke. Laskavi priznanja zaslužile su Vrščanke: prvoplasirana Monika Vajda, članica Vršačkog atletskog kluba, a odmah iza nje Danica Mirosavljev i Ivona Đorđević.

Za najboljeg Vrščanina proglašen je Dalibor Aleksić iz Vršačkog atletskog kluba 1926, koji ujedno i sedmi u generalnom plasmanu, ispred Marka Begenišića, člana AK Atina. Šesnaestogodišnji Uroš Jovanić, najprijatnije iznenađenje ove trke bio je treći.

Po uzoru na standarde najboljih trka u zemlji i ove godine pobednicima u starosnim kategorijama: M40-49 (muškarci od 40 do 49 godina), M50-59 (muškarci od 50 do 59 godina), M60-69 (muškarci od 60 do 69 godina), M70+ (muškarci stariji od 70 godina) i Ž40 + (žene starije od 40 godina) uručene su specijalne medalje i diplome.

Od veterana i Vršca treba izdvojiti laureate u kategoriji muškaraca od 60 do 69 godina – Đuricu Erdeljana iz Vršačkog atletskog kluba, Dragana Gulabovskog dugodišnjeg uspešnog takmičara i Radomira-Rašu Popovića, člana Vršačkog atletskog kluba.Najboljim takmičarima nagrade su uručili Boban Bogosavljević, član Opštinskog veća zadužen za sport, Boris Gorjup, ispred Sportskog Saveza Vršca, kao i ljudi zaduženi za organizaciju iz Vršačkog atletskog kluba 1926: Nenad Habibović, Bojan Kampfer, Ištvan-Gaša Heđeši, Dražen Jovanović i Mihalj Kardoš. Svi učesnici dobili su elektronske diplome, a pored nabrojanih priznanja, najbolji takmičari dobili su i robne nagrade.

Pored 107 muškaraca i 27 žena u zvaničnom takmičenju, u revijalnoj šetnji učestvovalo je oko 50 rekreativaca među kojima su bili i najmlađi članovi Vršačkog atletskog kluba 1926.

 

x

Takođe pogledajte

Posetite naš i Vaš gradski muzej u Vršcu, WEB TV

Posetite naš i Vaš gradski muzej u Vršcu. Radno vreme Utorak – petak 10h do ...

Facebook