Vršac: Nastava za buduće vaspitače na romskom jeziku

Visoka škola strukovnih studija za vaspitače “Mihailo Palov” iz Vršca jedina je obrazovna ustanova u Srbiji gde se nastava održava i na romskom jeziku.

Đorđina Bekirović je studentkinja prve godine Visoke škole strukovnih studija za vaspitače “Mihailo Palov” na romskom jeziku. U Vršac je došla iz Bele Palanke kod Niša sa još jednim kolegom.

“Važno je pre svega sačuvati romsku kulturu i obezbediti to da se obrazujemo na svom maternjem jeziku. Nadamo se da ćemo moj kolega i ja biti prva generacija iz našeg kraja koja će završiti studije što pre i da ćemo biti prvi učitelji ili vaspitači na romskom jeziku”, ističe Đorđina.

Od školske 2009/10 godine, od kada se na Učiteljskom fakultetu u Vršcu obrazuju budući vaspitači na romskom jeziku, diplome je dobilo četrdesetak studenata, a nekoliko njih je na specijalističkim studijama. Država je prepoznala značaj studiranja na romskom jeziku, ali i problem koji imaju zbog slabog zapošljavanja, pa su reagovali Nacionalna služba za zapošljavanje, Kancelarija za inkluziju Roma, Romski obrazovni fond i Nacionalni savet romske manjine.

“Svi se oni trude da omoguće studentima da nakon završenih studija dođu u neku od predškolskih ustanova na stažiranje, i ako se pokažu dobro, mogu se i zaposliti”, kaže Marija Aleksandrović, profesor na Visokoj školi za obrazovanje vaspitača.

Studiranje će biti olakšano i zbog finsijske pomoći, dodaje, i to po više osnova. Kancelarija za inkluziju daje stipendiju, Ministarstvo prosvete kredit koji, ako su dobri studenti, ne moraju da vraćaju i treća opcija koju mogu da ostvare je od REF-a koja stipendira studente Rome.

Ove godine mogućnost da upiše fakultet na romskom jeziku imaće 10 novih studenta na budžetu i još određeni broj na samofinsiranju. Prijemni će se se polagati 26. juna, a dan ranije je prijava i priprema za ispit.

Izvor RTV

 

 

x

Takođe pogledajte

Nestanak struje u Vršcu i okolinini 18, 19 i 20 novembra

Janova Ponedeljak 18. novembar Deo vikend naselja Janova prema Vršcu. 9:00-12:00 U slučaju vremenskih neprilika ...

Facebook