Vršac: Vatrogasac, ne svira, ali pravi perfektne violine

Žarko Trifunov iz Vršca jedan od šestorice graditelja violina u Srbiji, pritom i – samouk. Ne zna da svira, a pravi je majstor da izradi prefinjeni instrument.

TEŠKO je poverovati da neko ko ne zna da odsvira skoro nijedan ton, ume da napravi tako prefinjen instrument kao što je violina. Još teže je poverovati da se taj neko nije školovao za taj zanat, već je sve tajne graditeljstva otkrivao sam, čitajući na desetine hiljada stranica literature na više svetskih jezika, uz pomoć ne tako preciznog prevodioca na internetu. Ipak, sve to je istina, ali se priča o kontradiktornostima tu ne završava.

Vrščanin Žarko Trifunov jedan je od svega šestorice graditelja violina u Srbiji, ali se on od svih njih razlikuje upravo po već izrečenim činjenicama, kao i po tome što je po profesiji – vatrogasac! Kaže, pravljenje violina predstavlja mu beg od stresnog posla.

– Rad sa drvetom je moj mir – tvrdi Žarko, ali i dodaje da ne bi menjao posao kojim se bavi.

Otkud jedan vatrogasac u svetu violina, pitanje je koje našem sagovorniku često postavljaju. Za sve je, priznaje, “kriva” mlađa ćerka Vanja, koje je pre desetak godina krenula u Muzičku školu “Josif Marinković” u Vršcu.

– Kada joj se pokvarila violina, koju smo teškom mukom kupili, majstor je za deo koji ne košta puno tražio mnogo novca. Tada je kod mene proradio srpski inat, pa sam rešio da je sam popravim. I uspeo sam – zadovoljno priča ovaj Vrščanin.

Inat je tada prerastao u izazov, pa je Žarko poželeo i da napravi violinu. Nekoliko godina je putem interneta otkrivao tajne ovog instrumenta, najviše se oslanjajući na proučavanja dr Sergeja Muratova. Muratov je matematički proračunao svaki deo violine, što je veštom vatrogascu, kao potpunom laiku za muziku, mnogo pomoglo da pravi kvalitetne instrumente, koje kupuju muzički znalci iz cele Srbije.

– Nema više tajni u ovom poslu. Važno je samo da gornja ploča violine bude od smrče, a donja od javora, jer to daje posebnu boju i jačinu zvuku. Ja koristim drvo iz Bosne, jer su, prema nekim podacima, i Stradivari i Gvarneri koristili upravo drvo sa tog podneblja, dok je za prstohvat najbolji abonos, do kog se danas teško dolazi, jer su u Africi zabranili njegovu seču – objašnjava Žarko.

Međutim, internet je čudo, pa tako i najnedostupniji delovi za violinu stižu u Vršac iz daleke Indije, Indonezije, Afrike i Hongkonga. Dok čeka da mu oni stignu s drugog kraja sveta, Žarko u svojoj radionici pravi telo violine, za šta mu je potrebno oko mesec i po dana, imajući u vidu da se tim poslom bavi iz hobija i da sve radi isključivo ručno.

– Izrada violine je ručni rad. Koristim samo dleto i hoblicu da bih od debelog parčeta neobrađenog drveta napravio fine tanke ploče za violinu, čija je debljina u pojedinim delovima i samo dva milimetra. Mašinski napravljena violina nema dušu, jer joj fali ljudska greška.

Možda baš iz tog razloga za ovih desetak godina napravio je tek oko 20 instrumenata, ali ih je mnogo više restaurirao i popravio. I sve to – potpuno besplatno.

– Znam koliko su violine skupe, od 1.500 do 6.000 evra, pa mnogi roditelji ne mogu da ih priušte deci. Zato sam rešio da svoje violine prodajem i po četiri puta nižoj ceni, samo da pokrijem troškove materijala, dok učenicima vršačke muzičke škole instrumente popravljam besplatno, jer nije uvek materijalna strana ta koja te ispunjava zadovoljstvom – skroman je Žarko.

Kaže, to je najmanje što može da učini da neko talentovano dete ima način da taj talenat i izrazi. A, ako bude zatrebalo, praviće i druge gudačke instrumente, jer je princip izrade isti.

ĆERKA VIŠNjA – ŠTIMER

Nema violine u muzičkoj školi “Josif Marinković”, koja nije prošla kroz Žarkove ruke. Već desetak budućih virtuoza na njima svira. Među njima je, naravno, i njegova ćerka Vanja, koja mu kao štimer pomaže u ovom poslu. Na njen instrument je najviše ponosan.

– Ta violina će zauvek ostati deo naše porodice. Napravio sam je od parčeta drveta iz prijateljevih vrata. Međutim, specifičnost je u tome što su ta vrata napravljena od grede iz jedne nemačke kuće, stare više do dva veka. Tako sam dobio violinu specifičnog zvuka, na koji se “uhvate” svi muzički znalci. Traže da je prodam, ali neke stvari jednostavno nemaju cenu – naglašava Trifunov.

x

Takođe pogledajte

U SUBOTU XVII LOV NA BANATSKU LISICU

U subotu 25.januara, u Alibunaru se organizuje XVII Lov na Banatsku lisicu, čiji su organizatori ...

Facebook