Vršački paraglajderisti ponovo u svetskom vrhu

U organizaciji Sportskog paraglajding kluba “Berkut” Vršac i Vazduhoplovnog saveza Srbije, proteklog vikenda su u Vršcu održani Predsvetsko prvenstvo i Državna prvenstva Rumunije i Srbije u preciznom sletanju na cilj paraglajderom. Vrščanin Goran Đurković osvojio je treće mesto na predsvetskom prvenstvu i titulu prvaka države, a njegov klub treći je u generalnom plasmanu.

Nebo nad Vršcem bilo je i ovoga puta poligon za letove pilotima paraglajdera iz celog sveta. Predsvetsko i državna prvenstva Srbije i Rumunije okupili su više od 70 takmičara iz 17 zemalja, sa različitim očekivanjima – od titula, do dragocenog iskustva:”Drugo mi je takmičenje u Vršcu, drugo tamičenje u životu inače, pošto sam početnik, pa više druženje i uživanje, što se kaže. Dobra ekipa ljudi, opuštena atmosfera, takmičari iz celog sveta – jako lepo iskustvo”, izjavio je  Milorad Popović iz beogradskog KLS Ares.

“Očekujem, naravno, da se popnem na pijedestal, da osvojim medalju. To svi očekujemo, naravno, to je najlepše”, dodaje Ivana Balakova, takmičarka iz Češke.

“Normalno – prvo mesto, ne? Ako ne bude prvo mesto, onda ne znam, ali moj cilj je prvo mesto. Pa svi to očekujemo!”, potvrđuje George Kotec iz Brasova, iz Rumunije.

Paraglajding se u Vršcu razvija još od 90-tih godina prošlog veka, pa nije nimalo neočekivano što je baš ovaj grad, po ko zna koji put domaćin svetskim takmičarima:

“Ovo je samo potvrda svega onoga što smo još tada govorili – da bi ovde trebalo da bude paraglajding meka Jugoistočne Evrope, i to dokazujemo. Već iduće godine ovde očekujemo veliki broj takmičara iz celog sveta, obzirom na to da će se ovde održati svetsko prvenstvo u paraglajdingu, i to će biti kruna svega što smo do sada radili”, ističe generalni sekretar Vazduhoplovnog saveza Srbije, Željko Ovuka.

Jedini Srbin na prvom mestu svetske rang-liste u letačkim sportovima, Vrščanin Goran Đurković, u paraglajdingu je osvojio praktično sve što se moglo osvojiti, ali se i dalje vrlo ozbiljno priprema za svako takmičenje:

“Dobili smo Svetsko prvenstvo, uspeli smo to da uradimo, sada je test-takmičenje, i nekako sve svoje snage ulažem u to svetsko koje će sledeće godine biti ovde kod nas. Bilo bi mi najdraže da osvojim titulu svetskog prvaka upravo u Vršcu”, kaže Đurković.

A priznanja nisu izostala ni ovoga puta: Đurković je ponovo osvojio titulu državnog prvaka, njegov SPK Berkut bio je treći u timskom plasmanu, a na predsvetskom prvenstvu ovaj Vrščanin osvojio je treće mesto, iza Slovenaca Jaka Govenca i Matijaša Hevariča.

Izvor RTV

 

x

Takođe pogledajte

U SUBOTU XVII LOV NA BANATSKU LISICU

U subotu 25.januara, u Alibunaru se organizuje XVII Lov na Banatsku lisicu, čiji su organizatori ...

Facebook