Statistika i uslovi lečenja raka u Vršcu

Na osnovu podataka Registra za rak Zavoda za javno zdravlje Pančevo, u Južnobanatskom okrugu, godišnje u proseku oko 1.360 osoba oboli i 930 umire od malignih bolesti. Vršačka Opšta bolnica nema onkološko odeljenje, već samo Odsek onkologije sa dnevnom bolnicom za dijagnostiku i hemioterapiju, i u 2017. godini ovde je bilo oko 270 novootvorenih istorija bolesti.

Na ovom Odseku radi samo pet medicinskih sestara i dve doktorke koje u toku dana pregledaju oko 50 osoba, a kroz dnevnu bolnicu u proseku prođe desetak pacijenata. Ovde se odvija i kontinuirana hemioterapija, a trenutni uslovi i mogućnosti odgovaraju i obimu i zahtevima posla. Iako nisu savršeni, poslednjih godina su znatno unapređeni.

“Imamo dvanaest postelja, i tu pacijenti primaju hemioterapiju, i dolaze u okviru priprema za hemioterapiju i ukoliko imaju komplikacije nakon terapije, na oporavak. Što se tiče većih centara – mi ne možemo da se poredimo sa njima zato što smo mi mali, ali nešto što je jako važno a što nam nedostaje u našoj sali za hemioterapiju, to je komora za rastvaranje citostatika”, navodi glavna sestra Odseka onkologije sa dnevnom bolnicom za dijagnostiku i hemioterapiju OB Vršac Olga Višacki.

I na ovom odseku ističu da su, u velikom broju slučajeva, maligne bolesti izlečive ukoliko se otkriju na vreme. Zbog toga se velika pažnja posvećuje i prevenciji.

“Dajemo savete pacijentima, upućujemo ih na preventivne preglede, doktorke ih uče kako se vrše samopregledi dojke… Maligne bolesti jesu u porastu, verovatno i zbog nekih drugih stvari, ali sigurno da je prevencija jako važan i bitan faktor”, dodaje Olga Višacki.

U prošloj godini, objašnjava dr Ljiljana Ignjatović, karcinom dojke otkriven je kod oko 50 žena, isti broj osoba saznao je da boluje od karcinoma pluća i među njima prednjače muškarci, a registrovano je više od 60 karcinoma debelog creva koji podjednako zahvata i Vrščane i Vrščanke. U porastu je i broj obolelih od tumora mokraćne bešike: ranije ih je bilo manje od 10 godišnje, a u prošloj godini više od 30 slučajeva, većim delom kod žena. Rak grlića materice ili jajnika dijagnostifikovan je kod tridesetak žena.

Izvor RTV

 

x

Takođe pogledajte

Radi se novi asvalt ispred Gradske kuće Vršac (FOTO)

Ispred gradske kuće u Vršcu, put koji se nalazi oko 100m potpuno je sklonje i ...

Facebook