O perspektivama u voćarstvu u Vršcu

Najavljena prezentacija kreditnih linija Razvojnog fonda Vojvodine u Vršcu je odložena za neki drugi dan, ali okupljeni poljoprivredni proizvođači nisu ostali uskraćeni za informacije vezane za mogućnost kreditiranja koje su dobili od bankara. Ipak, ono što ih je najviše interesovalo bile su preporuke za buduće voćare obzirom na to da se radi o perspektivnoj proizvodnji na ovim prostorima.

Najviše govora bilo je voćnim vrstama pogodnim za agrometeorloške uslove na terenu južnog Banata, o značaju voćarstva za mala poljoprivredna gazdinstva do pet hektara, a takvih je u Srbiji preko 70 posto, sa akcentom na perspektivne voćne vrste kao što su višnja i leska.

“Ako postoji svetla tačka u Srbiji u poslednjih 10 godina onda je to razvoj voćarstva gde je došlo do povećanja 2,5 puta, u Vojvodini čak za pet puta. Pogotovo je voćarstvo interesantno za mala gazdinstva i ja im preporučujem da se okrenu ka rodno intenzivnim kulturama”, kaže profesor Zoran Keserović.

“Interesuje me sve jer hoću da podignem dva hektara višanja tako da mi je ta priča interesantna, između ostalog i oko kredita. Zašto ne bih iskoristio neku šansu”, kaže Dragan Nikolić, poljoprivredni proizvođač

“Podsticaj u podizanju novih zasada je značajan, bilo od Razvojnog fonda Vojvodine, banka ili drugih izvora jer se na malim površinama ne može ostvariti značajna dobit. Međutim, uz savremenu proizvodnju od trešnje se može zaraditi i do 10.000 evra po hektaru, kod leske 2,5 do 3000 evra”, kaže profesor Keserović, a dobro je i što nema problema sa plasmanom.

Iz godine u godinu nama nije interesantno samo rusko tržište kada je u pitanju sveže voće, nego i smrznuto kao što su višnja i malina, zatim šljiva koje se mogu izvoziti na evrosko tržište, kaže prof. Keserović.

Sve je veće i interesovanje za suvo voće, rečeno je na savetovanju, a sudeći po reagovanjima proizvođača sve je više njih koji budućnost vide u voćarstvu.

Izvor RTV

 

x

Takođe pogledajte

OFK Vršac igrao na svom terenu sa Bečejom

Fudbalska prvenstvena utakmica, 10 kola, Srpske lige Vovodina, između Vršca i Bečeja, posle veoma lepe ...

Facebook