Nova šansa za nezaposlene u Vršcu

Nacionalna služba za zapošljavanje raspisala je više novih javnih poziva/konkursa koje finansira republika, u cilju realizacije programa i mera aktivne politike zapošljavanja predviđenih Programom rada za 2018. godinu. Pozivi i konkursi raspisani su za javne radove, stručnu praksu, subvencije za samozapošljavanje, subvencije firmama iz privatnog sektora za zapošljavanje lica iz kategorije teže zapošljivih, sticanje praktičnih znanja i obuke na zahtev poslodavaca. Na evidenciji vršačke filijale NSZ trenutno je više od devet hiljada lica, a novi konkursi i pozivi šansa su da neki od njih dođu do zaposlenja.

Većina konkursa i poziva bila je raspisivana i prethodnih godina, i zahvaljujući – između ostalog – i ovim merama, broj nezaposlenih na evidenciji vršačke filijale je smanjen, objašnjava direktorka, sada ih je 9.213 u Vršcu, Plandištu i Beloj Crkvi, što je za 1.246 lica manje nego u 2016. godini.

“U 2017. godini registrovali smo ukupno 1.163 slobodna radna mesta, a sa evidencije filijale ukupno se uposlilo 3.025 lica. Prema stepenu stručne spreme, najviše zapošljavanja bilo je u III sss – 991 lice, u II sss – 625 lica, i u IV sss – 572 lica”, navodi direktorka vršačke filijale NSZ Nataša Vulić.

Između ostalog, u javne radove po republičkom konkursu uključeno je 71 lice, po pokrajinskom konkursu 3, a po LAPZ – ukupno 92 lica. U program stručne prakse prošle godine je uključeno 31 lice, u programe sticanja praktičnih znanja i veština njih 6, a obuke za tržište rada po IPA programu prošlo je 76 lica, čiji su sertifikati priznati i od EU. Zbog toga iz Nacionalne službe i ove godine pozivaju zainteresovane poslodavce i nezaposlena lica da im se jave, i naglašavaju da je većina poziva i konkursa otvorena do 30. novembra tekuće godine.

“Osim javnog konkursa za organizovanje i sprovođenje javnih radova koji je otvoren do 2. aprila, i javnog poziva nezaposlenima za dodelu subvencije za samozapošljavanje i javnog poziva nezaposlenim licima romske nacionalnosti za samozapošljavanje, koji su otvoreni do 16. aprila”, objašnjava PR vršačke filijale Nataša Popov.

“Uslove za podnošenje zahteva mogu videti na našim oglasnim tablama u filijalama i ispostavama, na sajtu NSZ, sajtu filijale Vršac, u dnevnom listu Informer i u publikaciji Poslovi”, dodaje direktorka filijale.

Akcionim planom zapošljavanja koji je usvojila Vlada Srbije, predviđeno je da za aktivne mere zapošljavanja ove godine bude izdvojeno 3,65 milijardi dinara iz sredstava Nacionalne službe, kao i dodatnih 550 miliona dinara za osobe sa invaliditetom.

Izvor RTV

 

x

Takođe pogledajte

Nova ograda kod Vladičanskog dvora u Vršcu (FOTO)

Nova ograda kod Vladičinskog dvora u Vršcu, radovi su u toku. Očekuje se za par ...

Facebook