Odigrano i sedmo kolo prvenstva Vršca i šah kluba „Bora Kostić“ Vršac u šahu – iako je pretrpeo poraz u ovom kolu mk Grujić Slavoljub i dalje sam na vrhu tabele

Sedmo kolo prvenstva Grada Vršca i šahovskog kluba „Bora Kostić“ Vršac koje je odigrano 17.02.2018.  donelo je nove uzbudljive i zanimljive okršaje. Postignuti su sledeći rezultati:

1.mk Vojna Pau – mk Grujić Slavoljub        =   1 : 0

2.mk Milić Ilija – mk Mitrovanov Đorđe    =   0 : 1

3.mk Petrović Lazar – mk Rankov Pera     =   0 : 1

4.mk Jovanović Slavko – mk Uzelac Čeda =   0,5:0,5

a slobodan je bio mk Zorić Savo.

Znajući šta vodeći mk Grujić Slavoljub igra crnim figurama mk Vojna Pau se dobro pripremio i u očekivanoj Skandinavskoj odbrani izabrao jedan ređi nastavak koji belom ne daje mnogo ali mk Vojna je bio zadovoljan stečenom blagom prednosti iz otvaranja uz faktor iznenađenja. mk Grujić je bio prinuđen da ikvari svoju pešačku strukturu i ostane sa udvojenim i slabo pokretnim pešakom više na kraljevoj strani a na daminoj je mk Vojna imao majoritet pokretnih pešaka čija se snaga uvećala kada je uspeo da i na daminoj strani izmeni na polju b5 svog lovca za skakača crnog i tako napravi dva centralna slobodna prohodna pešaka na c i d linijama. Iako se mk Grujić dobro i uporno branio ova teška pozicija se nije mogla spasti i u dalekoj završnici pešaka i po jednog skakača sa svake strane mk Vojna je postigao veoma značajnu pobedu. Istovremeno, iako je doživeo prvi poraz prednost mk Grujić Slavoljuba na tabeli je još uvek velika mada obzirom da predstoji ceo drugi krug turnira svakako su još uvek moguće promene u vrhu tabele.

Prvi pratioc mk Grujića na tabeli je mk Rankov Petar koji je ubeležio veoma važan poen protiv mk Petrović Lazara.  Nije mk Rankov lako došao do ove pobede, bio je iz otvaranja slabiji, velika e prednost bila na strani belog mk Petrovića a onda je mk Rankov potpuno ispravno i hrabro postupio – žrtvovao je figuru za dva pešaka i stvorio komplikacije u napadu na kralja mk Petrovića. U izuzetno oštroj i dvosekloj poziciji, bolje se snašao mk Rankov i na kraju stavio mk Petrovića pred materijalne gubitke pa je mk Petrović predao. Ipak, obojica su propustili dosta boljih pa i dobitničkih poteza  a mk Petrović naravno ima za čim da žali dok mk Rankov kao pobednik sada ima sjajnu poziciju u samom vrhu tabele. On je jedini neporaženi učesnik u dosadašnjem toku turnira.

U susretu najmlađeg učesnika omladinca šah kluba „Bora Kostić“ Vršac i iskusnog kapitena šah kluba „Bora Kostić“  mk Mitrovanov Đorđa,  viđena je borba pozicionog karaktera u kojoj su dame rano izmenjene, laviralo se figurama i zauzimao prostor pešacima a iskusniji mk Mitrovanov je bio spremniji i uspešniji i crnim figurama vršio pritisak na poziciju svog mladog protivnika sve dok nije pritisak konvertovao u materijalnu prednost a mk Miliću nije preostalo ništa drugo nego da prizna poraz. mk Milić je i dalje najborbeniji učesnik koji je u dosadašnjem toku turnira ostvario samo jedan remi na čemu mu čestitamo. mk Mitrovanov je ovom pobedom stigao na 50% osvojenih poena i nalazi se u sredini tabele što mu još uvek ostavlja mogućnosti da se bori za visok plasman. Već u sledećem kolu on će se sastati sa svojim tradicionalnim rivalom iz mečeva za prvaka Radakove male mk Petrović Lazom i ta partija će biti vrlo zanimljiva i imaće značaj u borbi za hvatanje priključka za vrh tabele.

Bez velike borbe završena je remijem partija mk Jovanović Slavka i mk Uzelac Čedomira. Ova dva učesnika još nisu osetili slast pobede na ovom turniru.

Tabela posle ovog sedmog kola  ima sledeći izgled:

2018_7 kolo

U sledećem kolu koje je na programu u sredu  21.02.2018.god. sastaju se:

  1. mk Uzelac Čedomir – mk Zorić Savo
  2. mk Rankov Petar – mk Jovanović Slavko
  3. mk Mitrovanov Đorđe – mk Petrović Lazar
  4. mk Vojna Pau – mk Milić Ilija

a slobodan će biti trenutno vodeći  mk Grujić Slavoljub, što njegovim konkurentima pruža šansu da mu se približe a mk Rankov Petar je čak u prilici da u slučaju da zabeleži novu pobedu dostigne mk Grujića i izjednači se sa njim po broju osvojenih poena.

 

x

Takođe pogledajte

ALEN DELKIĆ: Završen postupak komasacije za Uljmu, Izbište i Vlajkovac

Povodom okončanog postupka komasacije poljoprivrednog zemljišta za područje KO Vlajkovac, KO Uljma i KO Izbište ...

Facebook