Kako zaštiti sadnice od mrazeva, u Vršcu ?

Zbog vremenskih uslova koji prate ovu godinu, rok za sadnju voća je na izmaku pa oni koji nisu posadili željeno voće još uvek nabavljaju sadnice. Radovan Rašić koji u svom rasadniku, koji je podigao pre četvrt decenije, nema šta nema, uz svaku sadnicu obavezno da i poneki koristan savet.

Obzirom na to da je godina topla i da su neke sadnice počele da pupe, krajnje je vreme da se obavi sadanja voća, kaže Radovan Rašić koji se proizvodnjom sadnica bavi preko 2 decenije i u njegovom rasadniku se mogu naći sve sorte. Trenutno su najtraženije voćne sadnice, zatim će to biti lozni kalemovi koji kreću kasnije i sade se u proleće. Ono što ne bi valjalo, kaže Rašić, to su jači mrazevi da ne dođe do izmrzavanja. Ako se smrzne list, kreće novi jer svaki lisni pupoljak ima još dva rezervna, a cvet ima samo jedan. Ali moguće ga je zaštititi.

Jedna od najjeftinijih zaštita je voda. Pre mraza uveče se isprska biljka da se cvet zaledi. Ima jedna pesma “Sneg padne na behar na voće” i onda voće ostane. To ćemo uraditi i sa vodom jer se napravi film od leda, a ispod leda nikad nije više od minus 2″, kaže Rašić.

Jovan Gvozdenov iz Pavliša je došao po sadnice trešnje koje će ovih dana zasaditi.

“Tražim one crne krupnije ranije i kasne. One što smo imali već im je prošao vek pa hoćemo da obnovimo. Imam 250 šljiva, raznih stabala, jedno 30 stabala višanja, oraha, lešnika, kajsije”, kaže Gvozdenov.

Kod Radovana voli da dođe jer uvek pored sadnica dobije i neki koristan savet. Ovoga puta o načinu seče sadnica i pripreme za sadnju.

“Ako je stablo debelo 8 milimetara, onda se seče 4 milimetra iznad pupoljka pod uglom od 15 do 20 stepeni jer kad padne voda ona se sliva i kada ovaj pupoljak krene lakše će da zaraste nego da je pravo”, dodaje on..

Važna je stalna briga o voću. Nije dovoljno samo ga posaditi već je važan trenutak kada se to radi, gde, na kojoj dubini, kako se biljka hrani i štiti, kaže Rašić koji, sem što proizvodi sadnice u svom rasadniku uvek ima i retke vrste voća i biljaka koje sam kalemi i o kojima brine.

Izvor RTV

 

x

Takođe pogledajte

Pored Vršca pronađena najstarija hrišćanska crkva na svetu

SVETO BRDO ŽIDOVAR Na oko pola puta između Vršca i Bele Crkve nalazi se četrdesetak ...

Facebook